Počet průmyslových zakázek v červenci v EU prudce poklesl

22.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 22. září (zpravodaj ČTK) - Počet nových průmyslových zakázek v červenci prudce klesl v celé Evropské unii i v eurozóně. V zemích platících evropskou jednotnou měnou se index pro zakázky meziměsíčně propadl o 2,4 procenta a v celé evropské sedmadvacítce o 2,3 procenta. Novináře o tom dnes informoval Eurostat.

V meziročním srovnání počet průmyslových zakázek nicméně stále rostě. V eurozóně o 11,2 procenta a v celé EU o 12,5 procenta. Meziměsíční propad by navíc nebyl tak výrazný, pokud by se ze statistik vyloučila výroba lodí, železničních vozidel a kosmických materiálů, jejíž pohyby bývají poměrně výrazné a značně ovlivňují celkovou statistiku. S jejím vyloučením by se index pro průmyslové zakázky meziměsíčně propadl o 0,6 procenta v eurozóně a v evropské sedmadvacítce o 0,5 procenta.

Meziměsíční pokles počtu nových průmyslových zakázek zaznamenalo v červenci celkem 14 členských států EU z celkem 22, u nichž jsou statistiky k dispozici. Největší propad zaznamenalo Dánsko (- 22,1 procenta), Slovinsko (- 5,8 procenta) a Řecko (- 5,4 procenta). Z největšího růstu zakázek se naopak mohou těšit Irsko (7,4 procenta), Litva (6,5 procenta) a Švédsko (4,7 procenta).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK