ČEZ bude moci prodat podíl na dostavbě rumunské Černavody

22.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. září (ČTK) - Česká elektrárenská společnost ČEZ podepsala s rumunskými partnery dohodu, která jí umožní prodat jejích 9,1 procenta na společném podniku pro výstavbu dvou bloků rumunské jaderné elektrárny Černavoda. Krok je v souladu s rozhodnutím firmy zaměřit se na domácí investice a konsolidovat svá dosavadní zahraniční aktiva, sdělil dnes ČEZ bez dalších podrobností.

O rozhodnutí ČEZ odejít z projektu dostavby elektrárny Černavoda informoval v úterý manažer rumunské pobočky ČEZ Adrian Borotea. Dodal, že tento krok již schválilo představenstvo společnosti.

Rumunsko v roce 2008 podepsalo s ČEZ a dalšími pěti investory dohodu o výstavbě třetího a čtvrtého bloku Černavody. Vedle ČEZ byly na stavbu a provoz reaktorů vybrány německá RWE, italský Enel, belgická Electrabel z francouzské skupiny GDF Suez, španělská Iberdrola a rumunská divize firmy ArcelorMittal. Investoři mají na společném podniku EnergoNuclear 49procent, zbytek má rumunská vláda.

Černavoda je jedinou rumunskou jadernou elektrárnou. Po spuštění nových dvou bloků kolem roku 2015 by se měl podíl jádra na výrobě elektřiny v Rumunsku zhruba zdvojnásobit na 35 procent z nynějších asi 18 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK