Sněmovna rozhodne o zakázkách a anonymních firmách asi v pátek

22.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. září (ČTK) - Sněmovna dnes projednala a propustila do závěrečného čtení novelu, která opět umožní akciovým společnostem ucházet se o veřejné zakázky. Poslanci současně zkrátili lhůtu tak, aby mohli o zákonu hlasovat již v pátek. Novela z pera poslankyň VV Karolíny Peake a Kristýny Kočí napravuje současný stav, kdy se akciové společnosti s anonymními akciemi nemůžou ucházet o veřejné zakázky. Umožňuje jim opět, aby se o ně mohly ucházet.

Poslankyně však dnes ve druhém čtení načetly k novele pozměňovací návrh, který jejich původní předlohu mění. Sice navrací do hry všechny akciové společnosti, ale tyto firmy budou muset nově informovat zadavatele zakázky o všech akcionářích, kteří vlastní víc než deset procent akcií. V zákonu by měla zůstat povinnost, aby uchazeč informoval o všech členech statutárních orgánů, kteří v minulosti pracovali pro zadavatele.

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský dnes poslancům řekl, že jeho úřad pracuje na velké novele zákona. Předložit ji chce v druhém čtvrtletí příštího roku.

Pozměňovací návrh dnes načetl i poslanec ČSSD Martin Pecina, který v minulosti stál v čele Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Prostřednictvím projednávané novely chce upravit zákon o ochraně hospodářské soutěže. Pecina navrhuje, aby úřad při udělování pokut přihlížel nejen k závažnosti provinění, ale i k tomu, jak se chovala přistižená firma během řízení před úřadem. Mělo by se přihlížet i k její snaze odstranit škodlivé následky jejího správního deliktu i k tomu, jakou měrou přispěla k jeho objasnění.

Sporné ustanovení vylučující akciové společnosti s akciemi na majitele, resp. doručitele, se do zákona dostalo letos na jaře. Spolu s ním vložili poslanci do zákona povinnost uchazečů o veřejné zakázky z řad firem předkládat údaje o tom, kdo je vlastní. Slibovali si od něj větší průhlednost při zadávání zakázek.

Nemožnost ucházet se o veřejné zakázky však vyvolala nesouhlas velkých akciových společností s akciemi na majitele, například ČEZ nebo Komerční banky. Některé společnosti již ale začaly měnit své akcie do formy znějící na jméno. Minulý pátek odsouhlasili přeměnu akcionáři Telefóniky O2, již dříve k tomu přistoupily například firmy ČD - Telematika nebo Omnipol.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK