Francie chce v roce 2014 snížit rozpočtový deficit na dvě pct HDP

22.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 22. září (ČTK) - Francie chce v roce 2014 snížit svůj rozpočtový deficit na dvě procenta hrubého domácího produktu. Uvedl to dnes francouzský ministr rozpočtu François Baroin. Země se snaží držet krok s přitvrzováním fiskální politiky v Německu.

Francie již slíbila, že sníží schodek na tři procenta hrubého domácího produktu do konce roku 2013. Letos přitom vláda očekává deficit 7,8 procenta HDP, když původně odhadovala osm procent.

Baroin ve vysílání televize Canal Plus uvedl, že konečným cílem bude dosáhnout téměř vyrovnaného rozpočtu. Francie se snaží srovnat přehnaný deficit do souladu s rychleji rostoucím sousedním Německem v rámci programu fiskální konvergence dvou největších ekonomik eurozóny.

Německo a Francie se také pokoušejí o společnou inventarizaci daňového a rozpočtového systému a o větší reformy evropských rozpočtových pravidel. Baroin připomněl, že si Německo dalo za cíl ořezat schodek na 0,3 procenta HDP, což je téměř vyrovnaný rozpočet.

Francie slíbila orgánům EU, že v příštím roce sníží deficit na šest procent hrubého domácího produktu. Aby vláda tento cíl splnila, musí během tří let snížit výdaje o 100 miliard eur, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK