Portugalsko prodalo dluhopisy za 750 milionů eur, úroky vzrostly

22.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 22. září (ČTK) - Portugalská vláda dnes prodala dvě emise dluhopisů za celkem 750 milionů eur (asi 18,4 miliardy Kč) a poptávka po nich byla dosud nejvyšší od počátku roku. Úrokové výnosy nových obligací však výrazně vzrostly, stejně jako v úterních aukcích irských a španělských dluhopisů. To opět ukázalo obavy investorů z finančních problémů okrajových zemí eurozóny.

Investoři v aukci podali nabídky, jejichž objem přesáhl celkovou hodnotu obou emisí 4,9krát ve srovnání s 1,8násobkem v srpnové aukci. Výnos desetiletého bondu, jehož se prodalo za 300 milionů eur, však vzrostl na 6,242 procenta ze 5,312 procenta před měsícem a u čtyřletého dluhopisu se zvýšil na 4,695 procenta z předchozích 3,621 procenta.

Organizátoři plánovali získat v aukci 750 milionů až jednu miliardu eur. Portugalsko po aukci uvedlo, že již má pokryto 90 procent zápůjčních potřeb pro tento rok. "Jsem překvapen, že prodali jen za 750 milionů eur, možná tím ale trhu vyslali vzkaz, že nejsou zoufalí, aby prodávali více," komentoval to agentuře Reuters Orlando Green z londýnské pobočky Credit Agricole.

Přirážka, kterou investoři na sekundárním trhu požadují po portugalských desetiletých dluhopisech proti srovnatelným německým, po aukci klesla na 3,91 procentního bodu ze středečního maxima 4,06 procentního bodu. Na dosavadní rekord se portugalský úrok vyšplhal v pondělí, kdy v nervozitě před dnešní aukcí výnos desetiletých dluhopisů vzrostl až na 6,5 procenta.

Portugalsko podobně jako Španělsko nebo Irsko zasáhla na jaře řecká dluhová krize. Investoři po odhalení hlubokých potíží Řecka s dluhy ztratili důvěru k jeho dluhopisům, což se projevilo prudkým růstem úroků z dluhopisů i v ostatních okrajových zemích eura.

Řecko získalo v květnu od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu příslib balíku pomoci v celkové sumě 110 miliard eur a eurozóna se dohodla na souboru záruk pro ostatní členské země v případných potížích. Finanční trhy to postupně uklidnilo, výrazně zvýšené úroky z dluhopisů však svědčí o tom, že mají o finanční zdraví těchto zemí nadále vážné obavy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK