Nová část pražského okruhu se na mýtném podílí asi pěti procenty

22.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. září (ČTK) - Nová jihozápadní část pražského okruhu se den po svém pondělním otevření zařadila mezi nejvýnosnější dálnice z hlediska výběrů mýtného. Za úterý zaplatily kamiony na nových 23 kilometrech na mýtném téměř 1,4 milionu korun, což představuje více než pět procent celkových denních výběrů z 1300 kilometrů českých dálnic a silnic. Vyplývá to z údajů systému MYTO CZ.

Na okruh vjely první kamiony v pondělí krátce po poledni, ministerstvo dopravy dalo pokyn k zapnutí mýtných bran k půlnoci z pondělí na úterý. "Úterý se tak stalo dnem s nejvyšším předepsaným mýtným za celou takřka čtyřletou historii vybírání mýtného v České republice," uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková. Celkem kamiony v úterý zaplatily na mýtném 26 milionů korun. Na vyšších výběrech se podle mluvčí projevuje i oživování průmyslu a tradiční poprázdninová dopravní špička.

"Příklad pražského okruhu ukazuje, že na českých silnicích stále ještě leží velká spousta peněz, které mohou být v následujících letech klíčovým příjmem státu pro udržení výstavby dálnic. Zpoplatnění okruhu je správným krokem, protože takřka dvě třetiny kamionů jsou tranzitující zahraničí vozidla, která opotřebovávají tuzemské silnice, ale neplatí u nás ani daně, ani palivo," komentoval to Karel Feix, ředitel společnosti Kapsch, která mýtný systém postavila a pro stát spravuje.

Mýtné se dnes platí v České republice na na 1300 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a silnic I. třídy. Posledně jmenované tvoří jen malou část zpoplatněné sítě, zhruba 180 kilometrů. Mýtné platí nákladní vozy s hmotností 3,5 tuny a těžší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK