Sněmovna dala šanci novele pro zachování starokladrubského koně

22.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. září (ČTK) - Poslanecká sněmovna dnes v prvním čtení podpořila vládní novelu plemenářského zákona, která má umožnit zachování plemene starokladrubských koní. Podle dosavadního zákona mohl plemennou knihu chovu vést pouze státní podnik Národní hřebčín Kladruby nad Labem. Kabinet však v květnu schválil jeho přeměnu na státní příspěvkovou organizaci, aby hřebčín mohl čerpat dotace z EU. Nový zákon nyní umožní vedení plemenné knihy nástupnickému subjektu.

Národní hřebčín Kladruby je nejstarším velkým hřebčínem na světě, loni od jeho založení uplynulo 430 let. Od roku 2002 je kladrubský hřebčín a kmenové stádo tamních běloušů národní kulturní památkou.

Novela plemenářského zákona však zavádí i další změny. Například vypouští ze zákona slovo hejno, protože evropská směrnice tento pojem v případě chovu kuřat vnímá odlišně. Místo toho zavádí přesné číslo počtu zvířat, od něhož se pak budou na chovatele vztahovat stanovené povinnosti.

Další v novele obsažená úprava se týká chovu prasat. Návrh ukládá ministerstvu zemědělství, aby vypracovalo a průběžně aktualizovalo seznam chovatelských podniků. Bude ho také muset po internetu zpřístupnit ostatním členským státům a veřejnosti.

Novela plemenářského zákona také zavádí výjimku pro volně žijící zubry. "Vzhledem k tomu, že se v dohledné době plánuje v některých vhodných oblastech na území České republiky vypustit v souladu s právními předpisy zubra jako volně žijícího živočicha, nelze na takto vypuštěné jedince aplikovat právní úpravu provedenou plemenářským zákonem," vysvětluje to důvodová zpráva ministerstva zemědělství.

Ze současného zákona se také vypouští pojem "neplemenné ryby", který je podle důvodové zprávy již neaktuální, a nahrazuje se novým pojmem "živočichové pocházející z akvakultury". "My rybáři víme, že ryba stejně zůstane rybou, i navzdory Evropské unii," komentoval to zpravodaj k novele Pavel Kováčik (KSČM).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK