Vláda SR plánuje na rok 2011 růst schodku rozpočtu na 3,8 mld.eur

22.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 22. září (ČTK) - Schodek státní rozpočtu Slovenska se má příští rok zvýšit na 3,84 miliardy eur (zhruba 94,3 miliardy Kč) z letošních plánovaných 3,75 miliardy eur. Vyplývá to z návrhu rozpočtu, který dnes zveřejnilo slovenské ministerstvo financí. Výdaje i příjmy rozpočtu se mají zvýšit zhruba o čtyři procenta.

Na podobě rozpočtu na 2011 se již dohodla čtveřice koaličních stran. MF na příští rok naplánovalo celkové výdaje 16,94 miliardy eur. V porovnání s letošním rokem se tak zvýší o 660 milionů eur, tedy přibližně o čtyři procenta. O něco rychleji stoupnou příjmy, a to asi o 4,5 procenta na 13,1 miliardy eur.

Nejvíce peněz z jednotlivých kapitol, včetně peněz z rozpočtu Evropské unie, by mělo příští rok dostat ministerstvo školství, 2,34 miliardy eur. "Tuto kapitolu jsme navýšili, posilnili právě proto, aby kvalitní vzdělání mohlo být silnější vstupenkou na trh práce," řekla novinářům po dnešním jednání vlády premiérka Iveta Radičová. Přes dvě miliardy eur získá ministerstvo práce a zhruba 1,89 ministerstvo dopravy.

Středopravá vláda počítá v roce 2011 se snížením veřejného deficitu na 4,9 procenta hrubého domácího produktu z letošních odhadovaných 7,8 procenta. Přijala proto vícero opatření, která mají posílit příjmy státu, včetně zvýšení některých daní a úprav odvodů. Šetřit chce také na výdajích.

České ministerstvo financí v návrhu státního rozpočtu na příští rok plánuje schodek 135 miliard Kč. Rozpočtový cíl vlády pro deficit veřejných financí v roce 2011 činí 4,6 procenta HDP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK