Británie chystá největší program zaměstnaneckých akcií za 25 let

22.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liverpool 22. září (ČTK) - V privatizaci britské poštovní služby Royal Mail se chystá nejrozsáhlejší program zaměstnaneckých akcií britského podniku za 25 let. Britský ministr obchodu Vince Cable dnes uvedl, že vláda chce při privatizaci pošty nechat pro její zaměstnance nejméně deset procent podniku. Proti prodeji jsou odbory zastupující 155.000 zaměstnanců pošty, ale vláda je chce získat na svoji stranu.

Cable na konferenci liberálních demokratů řekl, že vláda chce poštu prodat celou. Podnik zasáhl klesající objem zásilek a deficit penzijního programu v miliardách liber.

"Nejméně deset procent akcií Royal Mail půjde zaměstnancům," řekl Cable. "Podle počtu zaměstnanců, kteří z toho budou mít přínos, to bude největší program zaměstnaneckých akcií v jakékoli privatizaci za 25 let," dodal. Připomněl, že vyšší počet lidí získal v Británii při privatizaci akcie firmy v roce 1984, kdy se prodával koncern BT.

Vláda ještě nerozhodla, zda zaměstnanci pošty akcie dostanou, nebo si je budou moci odkoupit se slevou.

Předchozí vláda labouristů loni odložila plány prodat 30 procent Royal Mail kvůli nejistým podmínkám na finančním trhu. Odvolala se ale také na reakci odborů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK