Poslanci zamítli návrh, který měl chránit provozovatele letišť

22.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. září (ČTK) - Poslanecká sněmovna dnes zamítla novelu zákona o civilním letectví, která měla lépe chránit provozovatele letišť před majiteli jejich pozemků. Provozovatelé by nemohli přijít o licenci k provozování letiště do té doby, než rozhodne v případném sporu soud. Nyní jsou licence odebírány ještě před verdiktem na základě předběžného opatření. Proti návrhu hlasovaly strany koalice ODS, TOP 09 a VV. Argumentovaly tím, že by poškozoval vlastnická práva majitelů pozemků.

Podle autora návrhu poslance Pavla Hojdy (KSČM) se množí případy, kdy je provozovatelům odebírána licence ještě před rozhodnutím soudu. Provozovatelé totiž mají ze zákona zřízeno na pozemcích věcné břemeno. Pokud majitel nemovitosti na svém pozemku letiště nechce, musí se o něj soudit. Nyní ale majitelé našli podle Hojdy způsob, jak se letiště "zbavit".

"Dají výpověď z pronájmu oprávněnému provozovateli. Tomu nezbývá nic jiného, než podat žalobu. Ze zákona mají majitelé možnost požádat o předběžné opatření, aby mohli okamžitě využívat pozemky. Provozovatel musí skončit provozování a je mu odebrána licence. Majitel pak může okamžitě začít likvidovat letištní plochu. Provozovatel, i když vyhraje soudní spor, se nemá kam vrátit a nemá licenci," popsal způsob Hojda. Proto prosazoval změnu, která by znemožnila odebrat licenci do té doby, než rozhodne soud.

Vládní koalice ovšem návrh odmítla. Podle poslance TOP 09 Františka Laudáta totiž považuje za zásadní majetkovou kolizi, která sahá až k ústavnímu právu nakládat s vlastním majetkem.

Naopak Hojda se domnívá, že k omezování majetkového práva dochází už nyní u provozovatelů letišť.

Civilním letectvím se sněmovna zabývala naposledy minulý rok, kdy schválila, že v některých případech může soud rozhodnout o zřízení věcného břemena na letišti, aby bylo složitější vypovědět nájemní smlouvu. Poslanci argumentovali tím, že je potřeba ochránit současná letiště před hrozbou zániku. Ministerstvo dopravy si nechalo zpracovat analýzu, ze které vyplývá, že více než polovině českých letišť hrozí do několika let zánik kvůli sporům o pozemky. Letiště totiž často leží z "historických důvodů" na pozemcích jiných majitelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK