Dolar k jenu klesl nejníže od nedávné intervence Japonska

22.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. září (ČTK) - Dolar vůči jenu klesl nejníže od intervence Japonska z minulého týdne. Dolarový index oslabil na pololetní minimum, protože americká centrální banka Fed posílila očekávání, že ještě uvolní měnovou politiku. Kurz eura se dostal vůči dolaru nejvýše za pět měsíců.

Dolar klesl o 0,7 procenta na 84,42 JPY. Minulou středu před intervencí se ale dotkl 82,87 JPY a pak během dne posílil o tři jeny. Obchodníci říkají, že Japonsko může opět zasáhnout při kurzu mezi 83 až 85 jenů. Intervenci naznačuje dotaz úřadů na banky, zda v nich bude během čtvrtečního státního svátku personál.

Kurz eura dnes odpoledne posílil o 1,2 procenta díky poptávce od centrálních bank z Blízkého východu. Maximum dne zaznamenal na 1,3433 USD a podle technických analytiků bude jeho dalším cílem 1,3465 USD. Dolarový index vůči koši šesti měn klesl o 0,9 procenta na 79,694, kde nebyl od poloviny března.

K poklesu dolaru přispěl Fed zmínkou o hlubších obavách z pomalého růstu americké ekonomiky a z nízké inflace. Mnozí na devizovém trhu si to vysvětlili tak, že Fed otevřel dveře dalšímu pumpování dolarů do ekonomiky, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK