V Říčanech se kvůli okruhu rozhodli zakázat vjezd kamionům

22.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Říčany (u Prahy) 22. září (ČTK) - V Říčanech u Prahy dnes začali s instalací značek zamezujících průjezdu nákladních aut nad 12 tun. Ve čtvrtek by měly být osazeny na celé trase od Modletic do Úval, na níž po pondělním otevření jihozápadní část pražského okruhu výrazně vzrostla doprava. ČTK to řekla říčanská starostka Adriena Mrázová.

Na silnici vedoucí od dálnice D1 do Říčan se přesunula těžká nákladní auta, která se po projetí okruhu nechtějí vracet na Spořilov a při jízdě například na Hradec Králové volí raději trasu přes Říčany, Škvorec a Úvaly. Situace se má podle starostky zlepšit díky novým značkám, které ale začnou v celém úseku platit až od čtvrtka. Silničáři si totiž podle Mrázové neuvědomili, že rozhodnutí týkající se značek musejí vydat dva správní úřady, vedle Říčan ještě Brandýs nad Labem.

"Požádali ale jenom Říčany. Takže teď ještě rychle žádají i Brandýs, aby zákaz vjezdu automobilů nad 12 tun a pak ještě nad osm tun platil po celé Říčanské od Modletic do Úval," dodala.

Město má podle ní k dispozici statistiku, z níž vyplývá, že Říčanskou ulicí nyní projíždí zhruba o pětinu aut více než dříve. "Od pondělních 12:00 do dnešních 09:00 narostla doprava proti minulému týdnu o 2000 aut," uvedla starostka. Nárůst dopravy je ale znát i v Černokostelecké ulici. "Jenom za hodinu tam projelo 85 kamionů, dříve to bylo asi 20. Ta doprava se začíná zvyšovat úplně všude. My jsme se báli, že Černokostelecká to zažije taky a už je to tady," dodala.

Větší pohyb aut je i na dalších silnicích v okolí Říčan, například při jízdě od Brna řada řidičů sjíždí už na Strančice, což vede k nárůstu dopravy na jindy nevytížených komunikacích. "Přes Říčany už neprojedou, tak hledají další cesty," komentovala tuto skutečnost starostka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK