ČSOB Pojišťovna:Největší riziko nehod je v Praze a na severu Čech

22.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. září (ČTK) - Řidiči z Prahy jsou v letošním roce opět nejrizikovějšími, motoristé z Ústí nad Labem jim zdatně sekundují. Naopak nejméně nehod způsobují řidiči z okresů Domažlice a Havlíčkův Brod. Vyplývá to z ČSOBP Indexu za leden až srpen 2010, jímž ČSOB Pojišťovna na základě statistik škod z povinného ručení porovnává rizikovost řidičů z jednotlivých okresů.

"Průměrné riziko, že majitel osobního auta zaviní dopravní nehodu, je již několik let takřka stejné. Na každých sto pojištěných aut připadá pět až šest pojistných událostí z povinného ručení," uvedl ředitel odboru řízení produktů neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny Jaroslav Král.

Rozdíly mezi řidiči z nejrizikovějších a nejbezpečnějších okresů jsou však podle něj obrovské. Zatímco v Praze zaviní během roku nehodu každý desátý majitel osobního auta, u motoristů z okresů, jako jsou třeba Rychnov nad Kněžnou, Třebíč, Žďár nad Sázavou nebo Havlíčkův Brod, je riziko zavinění nehody zhruba třikrát menší. Vůbec nejbezpečněji jezdili v prvních osmi měsících letošního roku majitelé osobních aut z okresu Domažlice, u nichž byla rizikovost v porovnání s Prahou bezmála jen čtvrtinová.

Do hodnot ČSOBP Indexu za letošní leden až srpen se pravděpodobně paradoxně promítly i katastrofální záplavy ze srpna, které postihly především severní Čechy. V porovnání se stejným obdobím loňského roku totiž zřetelně klesly hodnoty ČSOBP Indexu pro nejpostiženější okresy Liberec a Děčín, což jsou oblasti, kde jinak měly škody v povinném ručení v posledních letech obvykle rostoucí trend. Tento pokles prý může souviset s tím, že mnoho řidičů kvůli záplavám nemohlo se svými vozy jezdit.

ČSOB Pojišťovna počítá ČSOBP Index škod z povinného ručení již tři roky, může tak vyhodnocovat chování řidičů i dlouhodobě. Postavení nejrizikovějších řidičů si vedle motoristů z Prahy a sousedního okresu Praha-západ stabilně udržují také majitelé osobních aut z Ústí nad Labem, Ostravy, Brna, Kladna, Karviné či Mostu a Sokolova, naproti tomu nejmenší četnost pojistných událostí vykazují dlouhodobě především řidiči z Vysočiny, východních Čech a částečně i jihozápadních Čech.

Při porovnání hodnot ČSOBP Indexu za měsíce leden až srpen let 2008 až 2010 je nejvýraznějším trendem zhoršování situace u řidičů ze severních Čech. Vedle Ústí nad Labem se prudce zvýšila rizikovost také u řidičů z Mostu a přes aktuální výkyv také z Děčína. Zlepšující se bilanci naproti tomu vykazují například motoristé z okresu Praha-východ, Kutná Hora, Litoměřice, Prostějov, Domažlice a na rozdíl od svých jiných severočeských kolegů také řidiči z Chomutova.

ČSOBP Index se svou konstrukcí odlišuje od některých jiných indexů, které sledují bezpečnost provozu na českých silnicích. Rozhodující pro jeho výpočet není místo, kde k nehodě dojde, ale okres, v němž má viník nehody, který je u ČSOB Pojišťovny pojištěný na povinné ručení, přihlášené své vozidlo. Konstrukce indexu za leden až srpen 2010 se opírá o statistiky téměř 10.000 pojistných událostí.

Nejhorší okresy podle nehod osobních vozidel (za leden-srpen 2010): pořadí okres ČSOBP Index 1. Praha hlavní město 9,44 2. Ústí nad Labem 9,27 3. Ostrava 8,68 4. Praha - západ 8,10 5. Sokolov 8,08 6. Brno - město 7,81 7. Kladno 7,62 8. Most 7,48 9. Karviná 7,43 10. Děčín 7,32

Pozn.: Index zahrnuje osobní automobily do 3,5 tuny, představuje podíl počtu pojistných událostí z povinného ručení a počtu pojištěných vozidel v daném okrese, přepočteno na roční bázi.

zdroj: ČSOB Pojišťovna

Filip Dušek vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK