Cena ropy zastavila růst a kvůli vysokým zásobám znovu klesá

22.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. září (ČTK) - Ceny ropy dnes na světových trzích přestaly růst a vrátily se k poklesu, přestože výrazně oslabil dolar. Jedním z hlavních důvodů byl nečekaný růst zásob ropy a některých ropných produktů v amerických skladech. Analytici teď sledují hlavně vývoj počasí a možnost výskytu další tlakové níže, který by mohla mít potenciál hurikánu.

Krátce před 18:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za zhruba 74,40 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena nižší asi o 0,8 procenta. Během dne přitom vystoupila až na 76 dolarů. Barel severomořské ropy Brent zlevnil o jedno procento na 77,60 USD.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) oznámil, že zásoby ropy se minulý týden v USA zvýšily o 970.000 na 358,3 milionu barelů, zatímco na trhu se čekal pokles, a to o 1,9 milionu barelů.

Obdobně na tom byly i hlavní produkty. Zásoby v kategorii destilátů, kam patří třeba i nafta a topný olej, vzrostly o 347.000 na 174,9 milionu barelů, ačkoli se čekal jejich pokles o 200.000 barelů. Benzinu v zásobách přibylo asi 1,59 milionu, i když na trhu se čekal pokles zásob o 300.000 barelů.

"Data úřadu EIA nenasvědčovala takovému poklesu cen, jako data organizace API (American Petroleum Institute). Nicméně i tak naznačovala pokles cen více, než čekal trh," poznamenal analytik makléřské společnosti Citi Futures Perspective Tim Evans.

Organizace API v úterý uvedla, že podle jejích propočtů zásoby ropy v USA minulý týden vzrostly o 2,2 milionu barelů. U zásob destilátů institut ohlásil nárůst o 2,5 milionu a u zásob benzinu o 2,4 milionu barelů. API a EIA používají odlišnou metodiku výpočtu.

Ropa zpočátku zdražovala v reakci na citelný pokles kurzu dolaru, který se vůči euru po úterním zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed) propadl až za 1,34 USD. Později ani slabý dolar nepomohl a cena ropy začala klesat právě kvůli vysokým zásobám. Fed uvedl, že je připraven opět podpořit ekonomiku zvýšením odkupů dluhových cenných papírů.

Trh sleduje také vývoj počasí východně od Floridy, neboť trvá sezona hurikánů. V jihovýchodní části Karibiku se vytvořila tropická zvlněná fronta, z které u Návětrných ostrovů zatím jen vypadávají srážky a provází ji bouřky. Tlakový útvar se posouvá k západu a předpokládá se, že se z něj během několika dnů stane tropická tlaková níže. Důležité bude, zda by z ní mohla vzniknout i tropická bouře.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent listopad 77,62 78,42 New York - Nymex WTI listopad 74,40 74,97

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK