Cena zlata příští rok vystoupí na 1700 dolarů, tvrdí analytik

22.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. září (ČTK) - Přestože se cena zlata v posledních dnech vytrvale zvyšuje a láme jeden rekord za druhým, velká část analytiků je přesvědčena, že zlato bude zdražovat i nadále. Krátkodobě cenu asi čeká výraznější korekce, dlouhodobě ale bude zlato profitovat ze ztráty důvěry v papírovou měnu, tvrdí odborníci. Už příští rok by se tak podle některých předpovědí mohla vyšplhat i nad 1700 dolarů za troyskou unci.

Zlato se dnes na promptním trhu dostalo nad 1295 dolarů za unci (oz; 31,1 gramu), kde zatím nikdy nebylo. Před dvěma lety se v rámci korekce na finančních trzích cena zlata přechodně propadla na 680 dolarů, za necelé dva roky tedy vzrostla asi o 90 procent.

Portfolio manažer a šéf alternativních investic ve společnosti London & Capital Pau Morilla-Giner by nebyl překvapen, kdyby se cena zlata ještě letos dostala na 1350 USD/oz. Připouští ale, že po zbytek letošního roku bude cena asi hodně kolísat. Část analytiků ale vidí cenu koncem letošního roku ještě výše, někteří až na 1500 dolarech.

Morilla-Giner řekl, že důvěra v papírové peníze bude klesat s tím, jak budou vlády vyspělých zemí zavádět další opatření na podporu ekonomiky. Nezájmu investorů podle něj asi nezůstane ušetřena žádná významnější měna, tedy ani dolar a euro, ale ani japonský jen či britská libra.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK