Lehman finišuje s restrukturalizací, ještě ale bude propouštět

22.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. září (ČTK) - Zkrachovalá investiční banka Lehman Brothers Holdings dokončuje plán restrukturalizace a předpokládá, že jej bude moci úřadům předložit ke schválení začátkem příštího roku. Bance se zatím daří vyjednávat s věřiteli a původní objem nároků, který činil skoro 1,2 bilionu dolarů (asi 22 bilionů Kč), se předběžně podařilo snížit na 464 miliard dolarů (asi 8,5 bilionu Kč). Do dubna chce banka ještě propustit část zaměstnanců.

Lehman Brothers před dvěma lety nevydržel finanční krizi a byl nucen vyhlásit bankrot. Ten byl z hlediska závazků, které po bance zbyly, největší v historii Spojených států. Britská banka Barclays pak od Lehman Brothers koupila její hlavní makléřskou divizi, kterou měla v USA. Nyní se Lehman snaží v režimu bankrotové ochrany rozprodat majetek, který mu ještě zbyl, což jsou hlavně nemovitosti a umělecké předměty.

I když Lehman ještě nemá potvrzeny všechny dohody s věřiteli, už teď prý může říci, že celkový objem nároků bude výrazně nižší, než se zdálo na začátku. Největší problém představuje vyřešení nároků, které mají vůči Lehmanu konkurenční velké banky. To se bude Lehman snažit uzavřít až během příštího roku.

Lehman se snaží maximálně snížit náklady a předpokládá, že do 11. dubna ještě propustí šest procent zaměstnanců. Celkem by jich tak mělo v bance zbýt asi 500. Až se Lehmanu podaří vyřešit všechny spory a z výnosů z rozprodaného majetku uspokojit alespoň část nároků, měla by kdysi věhlasná banka z Wall Street v původní podobě úplně přestat existovat. Až Lehman Brothers opustí nynější bankrotový režim, vznikne na jeho základech úplně nová společnost.

Během nejbližších 60 dnů chce Lehman dokončit jednání a uzavřít smlouvy s partnerskými společnostmi a nucenými správci. Do konce roku by tak banka chtěla mít hotový návrh reorganizace a pokud jí ho úřady schválí, bude mít splněné podmínky k tomu, aby mohla bankrotový režim definitivně opustit. Z toho, co zbude, pak vznikne nový podnik. Ten se bude jmenovat Lamco a bude spravovat zbylé komerční nemovitosti a další zbývající majetek. Návrh však bude muset ještě schválit soud.

Začátkem týdne právní zástupce věřitelů banky Gerard Uzzi řekl, že Lehman může prodat společnost Archstone, která vlastní bytový komplex. Archstone patří k nejcennějšímu majetku, kterým ještě Lehman disponuje. Firmu by měla převzít partnerská společnost Lehman Commercial Paper a také společnost Luxembourg Residential Properties Loan Finnace Sarl. Okolnosti transakce ale nejsou známy.

Společnost Archstone byla v USA druhou největší investiční společností, která se věnovala trhu realit. V roce 2007 ji ale za zhruba 22,2 miliardy dolarů převzala jiná firma. Lehmanu sice zajistila podíl na trhu luxusních nemovitostí, později to ale pro Lehman znamenalo i větší dluhy. Lehman Brothers má ve společnosti Archstone podíl zhruba 47 procent, o dalších 47 procent se dělí banky Barclays a Bank of America.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK