Reuters: Řetězec videopůjčoven Blockbuster vyhlásí bankrot

22.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Wilmington (USA) 22. září (ČTK) - Největší americký řetězec videopůjčoven Blockbuster se chystá vyhlásit bankrot. Tvrdí to zdroje agentury Reuters, podle nichž firma požádá o soudní ochranu před věřiteli v nejbližších dnech. Blockbuster už dříve avizoval, že uzavře skoro deset procent videopůjčoven, protože zákazníci dávají přednost on-line podnikům jako je Netflix.

Blockbuster má dluhy za zhruba 900 milionů dolarů (asi 16,5 miliardy Kč) a teď se snaží s věřiteli dohodnout, jak situaci řešit. Management navrhl, že firma by v rámci bankrotové ochrany dál fungovala. Podrobnosti nastínil už ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ).

Návrh předpokládá, že část věřitelů bude moci vyměnit dluhopisy v objemu až 630 milionů dolarů na akcie restrukturalizované společnosti. Druhá část investorů ale zřejmě nezíská vůbec nic.

"Dál posuzujeme všechny možnosti a činíme solidní postup v procesu rekapitalizace," uvedla dnes firma na zaslané dotazy. "Jednání se studii a držiteli dluhopisů jsou i nadále přínosná a my máme důvod věřit, že z procesu rekapitalizace vyjdeme finančně silnější a do budoucna mnohem lépe připraveni na konkurenci," píše se dále.

Agentura Bloomberg minulý týden uvedla, že americký investor Carl Icahn koupil asi třetinu dluhopisů, které Blockbuster vydal. Icahn chce tímto způsobem údajně ovlivnit chod firmy, až bude v režimu bankrotové ochrany. Icahn informace Bloombergu nepotvrdil, o zhruba třetině dluhopisů ale nyní hovoří i další zdroje.

Začátkem letošního roku měl Blockbuster v USA i v zahraničí více než 6500 videopůjčoven. Firma sice zavedla i doplňkové služby jako je možnost stáhnout si filmy přes internet, není ale tak úspěšná jako rivalové, tedy především už zmíněný Netflix.

Letos v únoru už vyhlásila bankrot jiná americká společnost Movie Gallery, která provozovala videopůjčovny hollywoodských filmů. Podnik měl původně v plánu reorganizaci a začít znovu podnikat, v květnu ale z plánů sešlo a firma se místo toho rozhodla pro úplnou likvidaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK