Dolar pokračuje v poklesu, k euru je nejníže od dubna

23.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sydney/Tokio 23. září (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích v Asii pokračoval v poklesu a vůči euru se dostal nejníže od dubna. Pokles dolaru podle analytiků zesiluje zájem o jiné měny, včetně například české koruny. Objemy obchodů dnes v Asii nebyly vysoké, protože na mnoha velkých trzích se kvůli svátkům neobchodovalo.

Dolar stále doplácí na výsledek úterní schůzky měnového výboru americké centrální banky (Fed). Ten uvedl, že je připraven ekonomiku podpořit dalšími podpůrnými kroky, což by patrně znamenalo další nákupy dluhopisů a jiných aktiv aktiv.

Pozornost na sebe poutal i novozélandský dolar, který oslabil po velmi špatné statistice o vývoji tamní ekonomiky. Kurz měny, které se říká kivi, spadl vůči americkému dolaru o 0,7 procenta na 0,7333 USD/NZD. Ve středu vystoupil až na 0,7418 USD. Špatná data z ekonomiky podle analytiků vylučují, že by novozélandská centrální banka brzy zvýšila úroky.

"Výsledek je horší, než se čekalo, i než předpokládala centrální banka. Tím se potvrzuje, že banka nebude až do konce roku měnit úrokové sazby," poznamenal ekonom finančního ústavu UBS Robin Clements. Novozélandská měna byla ještě ve středu vůči americkému dolaru nejvýše za osm měsíců.

Americký dolar neslábne jen vůči euru, ale i proti koši měn. Takzvaný dolarový index tak prolomil hranici podpory, která byla na 80 bodech, a spadl na 79,77 bodu. Další podpora je podle analytiků až v pásmu od 79,50 do 79,70 bodu.

Obchodníci pozorně sledují také pohyb dolaru vůči jenu. Japonská měna se minulý týden dostala vůči dolaru na nové maximum za posledních 15 let, což japonskou centrální banku po šesti letech přimělo k intervenci. I když dnes bylo v Tokiu zavřeno, riziko další intervence podle analytiků trvá. Dolar k jenu zůstal blízko 84,55 JPY.

Vůči euru dolar prolomil hranici 1,34 USD a klesl až na 1,3441 USD. Později se vrátil na 1,34 USD, i tak ale za pouhé dva dny od schůzky Fedu ztratil asi 2,6 procenta hodnoty.

Analytici BNY upozorňují, že problémy dolaru povedou ke zvýšenému zájmu o měny mladých tržních ekonomik. V této souvislosti prý registrují silný zájem o měny jako je jihoafrický rand, česká koruna, rumunský leu a polský zlotý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK