Novozélandská ekonomika nečekaně zpomalila na 0,2 procenta

23.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Wellington 23. září (ČTK) - Novozélandská ekonomika ve druhém čtvrtletí nečekaně zpomalila růst na 0,2 procenta, zatímco v prvním čtvrtletí růst po zpřesnění dat činil 0,5 procenta. Uvedl to dnes tamní statistický úřad. Výsledek je výrazně za očekáváním a znamená šok pro analytiky. Za citelným zhoršením je slabá průmyslová výroba a slabá poptávka.

Současná situace podle ekonomů komplikuje další vyhlídky ekonomiky. Mimo jiné ale znamená, že novozélandská centrální banka nebude zvyšovat úrokové sazby minimálně do konce letošního roku.

Ekonomové v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že hrubý domácí produkt vzroste o 0,8 procenta. Ještě optimističtější byla centrální banka, která předpovídala růst o 0,9 procenta. Vyhlídky ekonomiky tak nyní zhoršuje i nedávné zemětřesení, které Nový Zéland zasáhlo.

Domácí spotřeba, která se na růstu novozélandské ekonomiky podílí asi z 60 procent, zůstala během čtvrtletí prakticky beze změn. V předchozích pěti čtvrtletích rostla. Aktivita ve zpracovatelském sektoru dokonce o čtyři procenta klesla.

"Vzhledem k tomu, že ve třetím čtvrtletí nejsou žádné známky zlepšení, a vzhledem k nedávnému zemětřesení nás v krátkodobém výhledu čeká další zhoršení," poznamenal analytik finančního ústavu ANZ Khoon Goh. Zlepšení v nadcházejícím roce je ale podle něj stále reálné.

Novozélandský dolar na statistiku reagoval silným propadem a vůči dolaru americkému spadl až na 0,7307 USD/NZD. Před zveřejněním dat byl kolem 0,7360 USD. Později sice část ztrát smazal, hlavní příčinou je ale citelný pokles americké měny. Například z křížových kurzů měn je zřejmé, že proti australskému dolaru klesl novozélandský dolar až o jedno procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK