Markit: Růst služeb a výroby v eurozóně v září zpomalil

23.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. září (ČTK) - Tempo růstu v sektoru služeb i ve zpracovatelském sektoru eurozóny v září zpomalilo, stoupl však optimismus podniků ohledně budoucího vývoje. Vyplývá to z průzkumů, jejichž výsledky dnes zveřejnila výzkumná skupina Market.

Index nákupních manažerů (PMI) pro sektor služeb klesl na 53,6 bodu ze srpnových 55,9 bodu. Dostal se tak na nejnižší úroveň od února. Zaostal rovněž za očekáváním analytiků, kteří počítali s mírnějším poklesem na 55,5 bodu. Index nicméně zůstal nad klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Nad touto hranicí se drží již déle než rok.

PMI pro zpracovatelský sektor v září klesl rovněž na 53,6 bodu, tedy nejníže od ledna, ze srpnových 55,1 bodu. Analytici jeho zářijovou hodnotu odhadovali na 54,5 bodu. Složený index pro oba sektory se snížil na 53,8 bodu z předchozích 56,2 bodu, napsala agentura Reuters.

"Je to celkem dramatické zpomalení, ale třetí čtvrtletí jako celek nevypadá tak špatně," uvedl Chris Williamson ze společnosti Markit. "Průměr PMI za třetí čtvrtletí odpovídá nárůstu HDP o 0,6 procenta," upozornil analytik Marco Valli z firmy UniCredit.

Ve druhém čtvrtletí se ekonomika eurozóny podle posledních údajů statistického úřadu Eurostat zvýšila o procento proti předchozím třem měsícům, kdy stoupla o pouhých 0,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK