Výroba aut v Británii se vrátila k silnému růstu díky exportu

23.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. září (ČTK) - Výroba osobních automobilů v Británii se minulý měsíc vrátila k silnému růstu díky poptávce v zahraničí. Britský svaz výrobců a prodejců motorových vozidel (SMMT) dnes oznámil, že produkce v srpnu meziročně stoupla o 37 procent na 77.882 vozů po červencovém propadu o devět procent, ke kterému přispělo ukončování programů šrotovného v Británii a v dalších evropských zemích.

Produkce automobilů určených pro export v srpnu stoupla o více než polovinu na zhruba 57.000 vozů. "Výroba vozidel a motorů v Británii zůstává tahounem silného oživení zpracovatelského sektoru," uvedl generální ředitel SMMT Paul Everitt. Upozornil však, že odvětví stále čelí významným problémům a vyzval vládu k podpoře investic.

Od ledna do srpna výroba osobních automobilů v Británii meziročně stoupla o 41 procent na 812.687 vozů. Červencový devítiprocentní propad produkce byl prvním poklesem od loňského října.

Britové mohli od poloviny loňského května žádat o slevu 2000 liber (zhruba 58.000 Kč) na nákup nového automobilu, pokud jej vyměnili za více než deset let starý vůz. Program šrotovného však v březnu skončil a jeho příznivý vliv postupně vyprchal. V červenci se prodej aut v Británii poprvé za uplynulý rok snížil a pokles pokračoval rovněž v srpnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK