Lidé nyní více investují do rizikovějších fondů

27.09.2010 | , Limerik
POJIŠTĚNÍ


Češi v době diskusí o nutnosti zajistit se na stáří začali více investovat do rizikovějších podílových fondů.

V časech krize vzrostl také zájem o pojistky, které kryjí komplexní rizika. Naopak méně táhne stavební spoření, kvůli nízkým výnosům stagnuje prodej penzijního připojištění. Vyplývá to z ankety ČTK mezi velkými zprostředkovateli finančních produktů.

"V důsledku krize si řada lidí začala více uvědomovat vlastní zodpovědnost za svoji finanční situaci, což se nepochybně podepsalo i na zájmu o jednotlivé finanční produkty," řekl ČTK analytik společnosti AWD Lukáš Buřík. Stále více lidí podle něj začíná objevovat kouzlo pravidelného investování. U jednorázových investic prý nadále převládá konzervativní charakter, kde největší zájem je o investiční nástroje s ochranou kapitálu.

"Velká diskuse o penzích, penzijní reformě a nutnosti postarat se v penzi sám o sebe vede k velkému zájmu o pravidelné investice do dynamických podílových fondů," uvedl Petr Borkovec ze společnosti Partners. Tyto produkty podle něj prošly v posledních dvou letech velkým vývojem a staly se tak zajímavým nástrojem pro běžného člověka, který umožňuje i nízkou měsíční investici velmi silně rozložit a podílet se tak na růstu některých akciových trhů a regionů.

U pojištění je patrný odklon od jednotlivých pojistných smluv zajišťující dílčí rizika a od rezervotvorného pojištění, které často sloužilo ke spoření, k variabilním pojistným produktům schopným zajistit rizika celé rodiny, uvedl analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl. Důvodem využití komplexních pojistných produktů je podle něj stále vyšší uvědomování si rizik, která hrozí.

Ve středu zájmu jsou i krátkodobé spořicí produkty s nízkým rizikem, lidé chtějí aspoň nějaký výnos, míní Borkovec. Ze stejného důvodu podle něj pojistný trh nyní ovládají jednorázové životní pojistky na horizont zhruba pět let s určitou garancí. Vedle nich je prý velký zájem také o rodinné či skupinové rizikové a úrazové pojistky, které poskytují ve srovnání s pojistkami z let minulých vysoké krytí za nízké pojistné.

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ