Americké akcie zahájily týden poklesem, oslabuje také euro

28.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. září (ČTK) - Americké akcie zahájily týden poklesem, který je podle analytiků patrně reakcí na předchozí vytrvalý růst. Ten s menšími přestávkami trval asi čtyři týdny a díky němu akciový trh zažívá nejlepší září minimálně za posledních 50 let. Na devizových trzích zpevňoval dolar, který se odpoutal od pětiměsíčního minima k euru.

Dow Jonesův index oslabil o 48,22 bodu a den uzavřel poklesem o 0,44 procenta na 10.812,04 bodu. Širší index S&P 500 odepsal 0,57 procenta na 1142,16 bodu, index Nasdaq Composite oslabil o 0,48 procenta a uzavřel na 2369,77 bodu.

Akcie začaly oslabovat hned v úvodu obchodování a během dne už ztráty jen prohlubovaly. Příliš nepomohla ani série zpráv o fúzích a akvizicích, které oznámilo několik amerických firem. Například řetězec Wal-Mart, který je největším maloobchodním prodejcem na světě, podal nabídku na převzetí jihoafrického řetězce Massmart. Wal-Mart za něj nabízí více než čtyři miliardy dolarů (přes 73 miliard Kč) a tímto způsobem by se chtěl uchytit na tamním trhu.

"Ta pauza je po tak silném růstu opravdu nutná. Pokud dostaneme solidní zprávy, mohli bychom se dostat nad maxima z letošního dubna a v případě indexu S&P 500 vystoupit nad 1217 až 1219 bodů," poznamenal šéf makléřské společnosti Wedbush Morgan Stephen Massocca.

Velké plány má také společnost Unilever, která se dohodla na převzetí americké společnosti Alberto Culver. Ta poskytuje péči o vlasy a Unilever za ni nabízí 3,7 miliardy dolarů (asi 67,5 miliardy Kč). Akviziční plány má i letecká společnost Southwest Airlines, která se chystá převzít rivala AirTran Holdings. Jeho akcie díky tomu zpevnily o 61 procent.

Na devizových trzích oslabovalo euro, které sestoupilo z pětiměsíčních maxim vůči dolaru. Vliv na jeho pokles měly znovu obavy z fiskálních problémů v zemích eurozóny, především v Irsku. Agentura Moody's v pondělí snížila rating tamní bance Anglo Irish Bank, což k poklesu kurzu eura také významně přispělo. Obchodníci se pak začali odklánět od irských dluhopisů a místo nich nakupovali dluhopisy německé.

Euro k dolaru nejprve vystoupilo až na 1,3507 USD, kde bylo naposledy v dubnu. Pak ale začalo klesat a nakonec se jeho kurz ustálil na 1,3474 USD, což je proti předchozímu závěru pokles o 0,1 procenta. Technická analýza ale naznačuje, že euro by ještě mohlo zpevnit a dostat se na zhruba 1,3511 USD. Přesně tam je totiž střed předchozí cesty dolů z 1,5145 USD, kde bylo euro loni v listopadu, na 1,1876 USD, kam kleslo do letošního června.

Dolar vůči japonskému jenu klesl na 84,11 JPY a blíží se kurzu, kde byl před intervencí japonské centrální banky. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru proti šesti hlavním světovým měnám, během dne klesl až na 79,188 bodu a je nejníže za sedm měsíců. Později se ustálil na 79,385 bodu a proti předchozímu dni se prakticky nezměnil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK