WSJ: Fed možná změní taktiku a odkoupí méně dluhopisů

28.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. září (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) uvažuje o jiných možnostech, jak podpořit slábnoucí ekonomiku. Podle ekonomického listu The Wall Street Journal (WSJ) by kupovala dluhopisy v menším objemu, než v prvním kole podpory ekonomiky během roku 2009, avšak nestanovila by konkrétní datum ukončení programu. Zpráva pomohla kurzu dolaru, který vůči ostatním světovým měnám přestal klesat.

Fed se zatím nerozhodl, zda přistoupí k dalším odkupům dluhopisů, a zatím tedy nestanovil, jak by takový odkup tentokrát vypadal. Minulý týden ale po schůzce svého měnového výboru uvedl, že je připraven ekonomiku opět podpořit, jestliže to bude nutné. Podle analytiků si Fed tímto sdělením připravil podmínky k další stimulaci a sáhne k ní zanedlouho, možná už v listopadu.

Předchozí podpora ekonomiky spočívala v masivních odkupech několika typů dluhopisů a dalších cenných papírů. Fed tyto odkupy ukončil k datu, které bylo od začátku známé. Zda se Fed nyní rozhodne odkupy dluhopisů obnovit, to bude podle WSJ záležet na nových statistických datech, převážně o růstu ekonomiky a vývoji inflace. Pokud se ukáže, že se stav ekonomiky zlepšuje, Fed nemusí k žádné další stimulaci vůbec sáhnout, upozorňuje list.

Loni v březnu Fed oznámil, že odkoupí americké státní dluhopisy a hypoteční zástavní listy v celkovém objemu 1,7 bilionu dolarů (zhruba 31 bilionů Kč). Tehdy také uvedl, že dluhopisy bude odkupovat v období šesti až devíti měsíců. Tento způsob podpory ekonomiky se nazývá kvantitativní uvolňování měnové politiky a spočívá v tom, že Fed odkupem cenných papírů do ekonomiky pumpuje peníze.

Alternativní způsob podpory ekonomiky, o němž podle WSJ činitelé Fedu teď uvažují, předpokládá odkupy aktiv v mnohem menších objemech po určitou kratší dobu. Fed by ale nechal otevřenou otázku, zda bude v odkupech pokračovat, nebo je ukončí.

Spojené státy mají základní úrok už delší dobu na rekordním minimu v pásmu nula až 0,25 procenta. Základní nástroj řízení měnové politiky, tedy snižování a zvyšování základních úroků, už tedy nemohou využít. Při uplatnění kvantitativního uvolňování měnové politiky ale hrozí, že se bude v delším časovém horizontu zvyšovat inflace. Fed nicméně tvrdí, že inflaci má pod kontrolou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK