Japonské akcie oslabily, kvůli problémům eurozóny klesá také euro

28.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. září (ČTK) - Ceny japonských akcií se dnes na burze v Tokiu snižovaly a dolů zamířily hlavně akcie exportních firem. Těm vadí pokračující růst kurzu jenu, který zhoršuje pozici těchto podniků na zahraničních trzích. Kurz jenu se navíc vůči dolaru blíží úrovním, kde byl před intervencí japonské centrální banky. Trh ale klesal i kvůli tomu, že investoři už nemají nárok na dividendu za první pololetí.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 107,38 bodu a den uzavřel slabší o 1,12 procenta na hodnotě 9495,76 bodu. Efekt expirace nároku na dividendu podle analytiků stojí za více než polovinou celkové bodové ztráty. Širší index Topix dnes oslabil o 0,8 procenta na 842,65 bodu.

Na průběh obchodování měla vliv také zpráva listu The Wall Street Journal (WSJ), který napsal, že americká centrální banka (Fed) zvažuje alternativní podporu ekonomiky. Spočívat má v menších odkupech dluhopisů než při minulé podpoře během roku 2009, s tím rozdílem, že by nebylo pevně stanoveno datum ukončení odkupů.

Na devizových trzích se kvůli zprávě WSJ zastavil pokles dolaru, který začal zvolna zpevňovat. Dolů se naopak vydalo euro, které doplácí na další obavy o zdraví ekonomik eurozóny. Největším problémem se nyní jeví Irsko a jeho finanční sektor.

"Trhy ovlivnil návrat obav z dluhů v Evropě. Japonský trh ale podporuje očekávané další uvolnění měnové politiky ze strany japonské i americké centrální banky," řekl hlavní analytik společnosti Tokai Tokyo Securities Hiroaki Kuramoči, jehož citovala agentura Reuters.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu amerického dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, zpočátku klesl na sedmiměsíční minimum 79,19 bodu. Pak se ale od tohoto dna odpoutal a dostal se na 79,42 bodu. Zůstal tak ve srovnání s kurzem z předchozího dne prakticky beze změn.

Dolar k jenu byl rovněž bez větších změn a ustálil se na 84,20 JPY. Euro k dolaru se také pohnulo minimálně a naposledy stálo na 1,3460 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK