Japonská finanční společnost Takefuji vyhlásila bankrot

28.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. září (ČTK) - Japonská společnost Takefuji dnes vyhlásila bankrot. Stala se tak největší obětí mezi poskytovateli spotřebitelských úvěrů v Japonsku, kteří se nedokázali vypořádat s přísnějšími pravidly poskytování půjček a kterým zlomil vaz soudní příkaz vrátit klientům část zaplacených úroků. Uvedla to dnes agentura Reuters.

Po firmě zbyly dluhy za 433,6 miliardy jenů (zhruba 5,1 miliardy USD; 94 miliard Kč). Ty se nyní bude podnik snažit restrukturalizovat pod dohledem soudu.

Pád společnosti Takefuji není překvapivý. V pondělí už o něm informovala japonská média a experti delší dobu upozorňovali, že Takefuji čelí riziku. Firma totiž postrádala finanční podporu velké banky. Pád firmy Takefuji by ale neměl znamenat žádné systémové riziko.

"Společnost Takefuji získala většinu kapitálu prodejem dluhopisů, které většinou drží zahraniční investoři, převážně hedgeové fondy. Bankrot tudíž nebude mít velké dopady na finanční systém," poznamenal analytik makléřské společnosti Deutsche Securities Džuniči Šimizu.

Firma bojovala o přežití od roku 2006. Tehdy soud v Japonsku vydal rozhodnutí, podle něhož Takefuji a několik dalších poskytovatelů spotřebitelských úvěrů klientům účtovali přemrštěné úroky. Na pokyn soudu tak firmy musely klientům část úroků vrátit.

Strasti pokračovaly i později, kdy se firma nedokázala vyrovnat s novými pravidly. Úřady totiž snížily strop maximálního úroku, který poskytovatelé spotřebitelských půjček ještě mohou od klientů žádat. Ministr pro finanční služby Šózaburó Džimi řekl, že skladbu úroků nechá prošetřit, neuvedl ale, že by uvažoval o nějakém zmírnění pravidel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK