Důvěra slovenských občanů a firem v ekonomiku v září klesla

28.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 28. září (ČTK) - Důvěra firem a spotřebitelů v ekonomiku se v září na Slovensku po 15 měsících zlepšování mírně zhoršila. Ukazatel důvěry se snížil na 92,7 bodu, zatímco v srpnu byl na 93,6 bodu. Meziročně se v devátém letošním měsíci index důvěry zvýšil o 17,5 bodu, držel se ale pod dlouhodobým průměrem, uvedl dnes tamní statistický úřad.

Zhoršení nálady v září způsobilo snížení důvěry v průmyslu, ve službách i u spotřebitelů. Důvěra v průmyslu, která má v ukazateli největší váhu, se kvůli očekávanému poklesu výroby a nárůstu zásob meziměsíčně snížila o jeden bod na -0,3 bodu. Odvětví služeb si pohoršilo o 1,3 bodu a index tam klesl na 20,7 bodu.

Třetím měsícem v řadě se zhoršila nálada spotřebitelů; v září meziměsíčně klesla o 0,7 bodu na -22,5 bodu, ve srovnání s loňskem ale byla vyšší. Mezi slovenskými občany vzrostla nedůvěra k ekonomice státu a finanční situaci vlastní domácnosti. Na druhou stranu se ale snížily obavy z růstu nezaměstnanosti.

Ve stavebnictví se nálada naopak mírně zlepšila, výrazně ale zaostala za dlouhodobým průměrem. Nárůst důvěry zaznamenal maloobchod, hodnota indexu se tam zvýšila o 0,3 bodu na rovné tři body.

Na dně se důvěra v ekonomiku ocitla kvůli dopadům hospodářské krize loni v květnu. Letos v srpnu byla na téměř dvouletém maximu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK