GfK: Důvěra německých spotřebitelů stoupne nejvýše od května 2008

28.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 28. září (ČTK) - Důvěra německých spotřebitelů by se v říjnu měla dále zvýšit až na nejvyšší hodnotu od května 2008. Náladu spotřebitelů zlepšuje očekávání, že ekonomické oživení povede k růstu příjmů. Výzkumná organizace GfK dnes uvedla, že její index spotřebitelské nálady pro říjen stoupl na 4,9 bodu ze zářijových revidovaných 4,3 bodu. Index se zvýšil již čtvrtý měsíc za sebou.

"Spotřebitelé v současnosti očekávají, že ekonomický růst bude v příštích měsících pokračovat," uvedl analytik GfK Rolf Bürkl. "V této souvislosti veřejnost jasně považuje za reálný růst příjmů, který povzbuzuje sklon k nákupům."

Výsledky překonaly i odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří v průměru očekávali, že index se zvýší na 4,2 bodu ze zářijových původních 4,1 bodu. GfK zjišťuje hodnotu indexu na základě ankety u 2000 Němců.

Ukazatel ekonomického očekávání stoupl v září na 53,5 bodu ze srpnových 46,6 bodu. Měřítko očekávání příjmů stouplo na 45,2 bodu z 36 bodů v srpnu a ochota Němců nakupovat vzrostla na 30,7 bodu z 27,9 bodu. Tyto ukazatele zaostávají za hlavním ukazatelem nálady o měsíc.

Zpráva posiluje očekávání, že německá ekonomika si stále vede dobře, i když ekonomický růst ve třetím čtvrtletí zřejmě mírně zpomalí z 2,2 procenta ve druhém čtvrtletí. Údaj o spotřebitelské náladě přichází po zprávě, že nálada německých podnikatelů v září stoupla nejvýše od června 2007.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada firem z České republiky. Země se v polovině roku 2008 propadla do hospodářské recese, ve které setrvala celý další rok. K růstu se německá ekonomika vrátila až loni ve druhém čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK