ADB zvýšila odhad růstu asijských ekonomik na 8,2 procenta

28.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 28. září (ČTK) - Asijská rozvojová banka (ADB) zvýšila odhad letošního růstu mladých asijských ekonomik na 8,2 procenta, zatímco v předchozí prognóze z letošního dubna počítala s růstem 7,5 procenta. Banku vede ke zlepšení výhledu oživení exportní aktivity v Asii a nezabránilo jí v tom ani to, že vyspělé země se pořád ještě definitivně nevyhnuly riziku druhé recese.

Předpověď hodnotí 44 zemí v celé Asii. Netýká se ale Japonska, které je zpravidla hodnoceno zvlášť. "Obecně se zdá, že hospodářské oživení mladých asijských zemí má pevné základy," píše se ve zprávě, kterou banka vydala v Hongkongu. ADB má jinak sídlo ve filipínské metropoli Manila.

Na oživení asijských ekonomik mají podle ADB částečně zásluhu také vyšší výdaje spotřebitelů a firem. Tomu pomohla stimulační opatření vlády, která se snažila řešit dopady finanční krize.

Růst mladých tržních ekonomik v Asii podle očekávání povede Čína, které ADB letos předpovídá růst 9,6 procenta. To je stejný odhad, jaký měla ADB pro Čínu v dubnové předpovědi. Výhled růstu v Hongkongu banka zvýšila na 5,8 procenta, výhled Jižní Koreje zlepšila na šest procent a výhled růstu tchajwanské ekonomiky zvýšila na 7,7 procenta.

Prezident ADB Haruhiko Kuroda novinářům v Kuala Lumpuru řekl, že s dvojí recesí ve světě nepočítá. Spojené státy, Evropa i Japonska se podle něj zotavují, i když pomaleji, než se předpokládalo. Kuroda ale poznamenal, že asijské měny by měly zpevnit, aby se zmírnila globální nerovnováha a slabá spotřeba ve vyspělých zemích. Silnější asijské měny by ale pomohly řešit i vysoké obchodní deficity, s nimiž vyspělý svět zápasí.

Předpokládaný růst indické ekonomiky by měl činit 8,5 procenta, zatímco v dosavadní prognóze ADB Indii předpovídala růst o 8,2 procenta. Banka ale varovala, že v Indii by mohla být problémem vysoká inflace. Slabé monzunové deště v loňském roce totiž způsobily neúrody, která prodražuje potraviny.

Výrazné zlepšení má zaznamenat filipínská ekonomika. V letošním roce by měla vykázat růst o 6,2 procenta, zatímco dosud ADB předpovídala růst jen o 3,8 procenta. Ještě lépe si zřejmě povede Singapur, kde banka zlepšila odhad růstu na 14 procent proti dubnové předpovědi 6,3 procenta. S velkým zlepšením ADB počítá i v Thajsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK