Zisk pojišťovacího trhu Lloyd's klesl o více než polovinu

28.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. září (ČTK) - Zisk britského pojišťovacího trhu Lloyd's of London v pololetí klesl o více než polovinu. Důvodem byly vysoké výplaty škod po zemětřesení v Chile a výbuchu ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu. Zisk před zdaněním za šest měsíců do konce června se snížil na 628 milionů liber (18,2 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 1,32 miliardy liber. Uvedla to společnost, která je nejstarším a největším pojišťovacím trhem na světě, v dnešním prohlášení.

"Prvních šest měsíců bylo nejdražších za dobu, co jsme začali sestavovat předběžné zprávy. Období bylo obtížné nejen pro Lloyd's, ale pro pojišťovny po celém světě," uvedl předseda Lloyd's Peter Levene.

Lloyd's potvrdil předchozí prognózu, podle které očekává, že účet za zemětřesení v Chile dosáhne 1,4 miliardy USD (25,6 miliardy Kč). V případě Mexického zálivu mají nároky činit až 600 milionů USD.

Lloyd's of London sestává ze 78 pojišťovacích syndikátů, což jsou jakési minipojišťovny operující v rámci jednoho trhu. Celkový výsledek Lloyd's je souhrnem zisků či ztrát těchto syndikátů. Lloyd's of London slouží hlavně firmám k pokrytí jejich specifických rizik. Běžné pojistné produkty pro masový trh Lloyd's nenabízí.

Služby Lloyd's využívají klienti více než 200 zemí. Vlastní kanceláře má Lloyd's jen ve zhruba třicítce států.

Lloyd's nezveřejňuje čistý zisk kvůli odlišným daním jejích členů. S akciemi celé asociace se neobchoduje na burze, někteří členové však své akcie na burze prodávají, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK