Dolar obnovil pokles, sráží jej komentáře činitelů v EU a Číně

28.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. září (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích obnovil pokles a vůči euru se vrátil na dohled hranice 1,35 USD. I když měl dolar snahu oživit, dolů jej nyní srážejí komentáře některých významných činitelů v eurozóně a v Číně. Podle analytiků se ale vyčerpal i růst kurzu japonského jenu, kde hrozí zásah japonské centrální banky.

Kolem 13:00 se takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, pohyboval blízko 79,24 bodu. Vrátil se tak zhruba na sedmiměsíční minimum, které činí 79,19 bodu a na němž byl dolar v pondělí. Od začátku září index klesl už asi o čtyři procenta, a to kvůli slabému oživení americké ekonomiky.

Na trzích se dnes také spekulovalo, že Evropská centrální banka nakupuje dluhopisy vlád zemí na periferii eurozóny. Díky tomu smazaly ztráty rovněž evropské akciové trhy. Růst jim ale dlouho nevydržel, velkou část zisků za pár okamžiků odevzdaly.

Obchodníci uvádějí, že dolar začal rychle klesat ve chvíli, kdy bývalý poradce čínské centrální banky řekl, že je pravděpodobně nevyhnutelná devalvace dolaru. Většina analytiků ale i tak očekává, že dolar obnoví pokles, protože americká centrální banka (Fed) naznačila, že je připravena zahájit další kolo kvantitativního uvolňování měnové politiky. To znamená, že bude dál pumpovat peníze do ekonomiky, což do budoucna dolar znehodnotí tak jako tak.

Ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ) dnes napsal, že Fed by mohl uplatnit trochu jiný přístup než loni a nakupovat dluhopisy v mnohem menších objemech, zato po předem neurčenou dobu. I kdyby ale Fed ekonomiku stimuloval tímto způsobem, i tak bude zřejmě postupovat agresivněji než jiné centrální banky.

Růst kurzu eura k dolaru podpořil i komentář člena bankovní rady Evropské centrální banky Jürgena Starka. Ten řekl, že ECB možná neobnoví některá podpůrná opatření, až jejich platnost na konci roku skončí. Stark je v rámci ECB považován za takzvaného jestřába, což je bankéř, který prosazuje přísnou měnovou politiku s důrazem na boj s inflací a udržení cenové stability.

Opakem jestřába je holubice. Ta svou měnovou politikou podporuje hospodářský růst a tvorbu pracovních příležitostí. A to i za cenu, že tím přechodně zvýší inflaci.

Díky Starkově komentáři se euro vzpamatovalo a vydalo se vzhůru. Předtím klesalo mimo jiné po spekulacích, že agentura Moody's se chystá snížit rating Španělska. Vážné problémy ale nyní eurozóně způsobuje hlavně Irsko, především jeho bankovní systém.

Euro k dolaru po poledni vykazovalo růst o 0,2 procenta na 1,3478 USD, i když ráno se pohybovalo kolem 1,3471 USD. Po přechodné vlně optimismu se kurz eura dokonce na pár okamžiků dostal až na 1,3494 USD, než začal znovu klesat. Dolar k jenu vykazoval mírný pokles na 84,14 JPY a blíží se zvolna úrovni, kde japonská centrální banka před dvěma týdny intervenovala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK