IATA: Růst mezinárodní letecké přepravy opět zpomalil

28.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 28. září (ČTK) - Tempo růstu mezinárodní letecké přepravy osob i nákladů v srpnu dále zpomalilo, protože ekonomické oživení začíná slábnout. Uvedlo to dnes mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA). Přeprava osob se v srpnu meziročně zvýšila o 6,4 procenta po červencovém růstu o 9,5 procenta. Růst přepravy nákladů zpomalil na 19,6 procenta z 23 procent.

"Prudké zlepšení poptávky, které jsme viděli na počátku tohoto roku, je za námi. Zpomalení (růstu) poptávky v srpnu je v souladu s naší prognózou, že konec roku 2010 bude obtížný, protože peníze z vládních stimulačních programů se vyčerpaly, aniž by měly výrazný dopad na zaměstnanost," uvedl generální ředitel IATA Giovanni Bisignani.

IATA dodala, že zpomalení růstu, které čeká v druhé polovině letošního roku, bude pokračovat i na počátku příštího roku. Výrazněji se nezvýší ani příjmy aerolinek, protože kapacita roste rychleji než poptávka.

Přeprava cestujících byla v srpnu o dvě procenta vyšší než před začátkem krize v roce 2008. Přeprava nákladů byla tři procenta nad úrovní před krizí. Mezinárodní přeprava nákladů, kterou IATA měří v tunokilometrech, je považována za jeden z hlavních ukazatelů zdraví světového obchodu.

IATA zahrnuje zhruba 240 leteckých společností, které se na celkové mezinárodní letecké přepravě podílejí 94 procenty. Statistika sdružení nezahrnuje vnitrostátní přepravu, napsala agentura Reuters.

IATA tento měsíc výrazně zvýšila odhad zisku světových aerolinek na letošní rok. Čistý zisk má nyní činit 8,9 miliardy USD (162,6 miliardy Kč). Před třemi měsíci IATA čekala, že členské aerolinky sdružení budou hospodařit se ziskem 2,5 miliardy USD a v březnu dokonce odhadovala pro letošní rok ztrátu 2,8 miliardy USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK