MMF: Světová ekonomika znovu zpomalí; problémem i státní dluhy

28.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 28. září (ČTK) - Světová ekonomika v závěru letošního roku neporoste tak rychle, jak se původně zdálo. Připustil to první náměstek hlavního ředitele Mezinárodního měnového fondu (MMF) John Lipsky. Situaci podle něj komplikují i problémy se státními dluhy a je možné, že dopady znovu pocítí i reálná ekonomika.

"Globální expanze bude zřejmě slabší než 3,7 procenta, jak jsme na druhé letošní pololetí až dosud předpovídali," řekl v pondělí Lipsky na fóru Depositary Trust and Clearance Corp Executive Forum. Jeho slova ale nebyla určena pro veřejnost, výňatky z jeho komentářů až dnes zveřejnila agentura Reuters.

Lipsky řekl, že tempo růstu světové ekonomiky bude slábnout patrně i v příštím roce. V této souvislosti zdůraznil právě krizi kolem státních dluhů, která by podle něj mohla spustit nové kolo problémů, které dolehnou nejprve na banky.

V prvním pololetí globální ekonomika rostla podle Lipského tempem 4,7 procenta. Měnový fond bude mít příští týden výroční zasedání ve Washingtonu, kde zveřejní i svou aktualizovanou předpověď. V červenci fond uváděl, že letos počítá s růstem globální ekonomiky o 4,6 procenta, příští rok počítal se zpomalením na 4,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK