Důvěra spotřebitelů v USA klesla nejníže od února

28.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. září (ČTK) - Důvěra amerických spotřebitelů se tento měsíc zhoršila a je nejnižší od února. Američané se obávají hlavně zhoršení situace na pracovním trhu a podnikatelských podmínek. Index důvěry klesl na 48,5 bodu ze srpnových 53,2 bodu, sdělila dnes soukromá výzkumná organizace Conference Board. Zpráva posílila obavy analytiků o další růst americké ekonomiky.

Hodnota indexu je nejnižší od února, kdy činila 46,4 bodu. Analytici dotazovaní agenturou Thomson Reuters očekávali v průměru snížení indexu pouze na 52,5 bodu. Údaj za srpen agentura revidovala mírně dolů z původních 53,5 bodu.

Index očekávání pro příštích šest měsíců klesl o 6,6 bodu na 65,4 bodu a ukazatel hodnocení současné situace oslabil o 1,8 na 23,1 bodu. Dále se zhoršilo hodnocení situace na trhu práce. S tím, že "je těžké získat práci", souhlasilo 46,1 procenta respondentů, což bylo o 0,6 procentního bodu více než v srpnu. Naopak, že je pracovních míst dostatek, se domnívá pouze 3,8 procenta respondentů, v srpnu to byli čtyři procenta.

Zpráva o poklesu spotřebitelské nálady je pro americkou ekonomiku, která v poslední době vykazuje známky oslabování, dalším špatným znamením. Výdaje spotřebitelů se na celkové ekonomické aktivitě podílejí zhruba 70 procenty a jsou tak důležité pro silný ekonomický růstu. Pokud je ekonomika zdravá, hodnota indexu má být nejméně 90 bodů. Této hodnoty se index nedotkl od začátku recese v prosinci 2007, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK