Ropa zastavila pokles, slabší dolar ji vrátil nad 76 dolarů

28.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. září (ČTK) - Ceny ropy se dnes na světových trzích nejprve snižovaly a reagovaly převážně na oživení kurzu dolaru. Americká měna ale ještě během dopoledne růst zastavila a vrátila se k poklesu, takže se cena ropy znovu začala zvyšovat. Navzdory jejímu růstu se ale nestačila zbavit všech ztrát.

Kolem 16:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za zhruba 76,10 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena nižší asi o 40 centů. Během dne ale cena klesla až o celý dolar. Naopak barel severomořské ropy Brent pokračoval v růstu, přidal asi deset centů a pohyboval se kolem 78,70 USD.

Dolar oslaboval z více důvodů, jedním z nich byla statistika vývoje cen rodinných domů v USA. Cenový index Standard & Poor's/Case-Shiller za červenec klesl, předpokládá se ale, že po skončení programu daňové úlevy se stabilizuje.

"Dolar klesá, ceny akcií se ale po zveřejnění cenového indexu trochu zvýšily, což pomohlo zvednout ceny ropy," řekl šéf výzkumu ve společnosti Tradition Energy Addison Armstrong. Ve výraznějším růstu cen ale podle něj bude bránit předpoklad dalšího růstu zásob ropy v USA. V noci na středu bude zveřejněna jedna statistika, ve středu pak druhá.

Analytici v průměru předpokládají, že zásoby v kategorii destilátů, kam patří i nafta a topný olej, za minulý týden vzrostly asi o 300.000 barelů. U zásob benzinu počítají s růstem zásob o 700.000 barelů.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent listopad 78,68 78,57 New York - Nymex WTI listopad 76,07 76,52

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK