Důvěra amerických firemních šéfů v ekonomiku se zhoršila

28.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Boston 28. září (ČTK) - Důvěra šéfů předních amerických společností v ekonomiku USA se po pěti čtvrtletích růstu zhoršila. Méně jich čeká růst tržeb a snížil se i počet šéfů, kteří v příštích šesti měsících plánují najímat nové zaměstnance. Vyplývá to z pravidelného průzkumu vlivné podnikatelské skupiny Business Roundtable.

Index CEO Economic Outlook, který hodnotí názor šéfů na další vývoj ekonomiky, klesl ve třetím čtvrtletí na 86 bodů z 94,6 bodu v předešlém čtvrtletí. Udržel se však vysoko nad 50 body, což znamená, že šéfové firem očekávají v dalším období ekonomický růst.

Najímat nové zaměstnance chce v příštích měsících 31 procent dotazovaných. V červnu chtělo zvyšovat počet zaměstnanců 39 procent dotazovaných, což byl nejvyšší procentní poměr od poloviny roku 2007. Růst tržeb očekávají zhruba dvě třetiny šéfů, v předchozím čtvrtletí růst tržeb v příštím půlroce čekalo 79 procent šéfů. Více šéfů však plánuje zvyšovat kapitálové výdaje.

Ředitelé firem rovněž čekají pomalejší růst americké ekonomiky za celý letošní rok. Hrubý domácí produkt se má podle nich zvýšit o 1,9 procenta. V červnu počítali, že ekonomika stoupne o 2,7 procenta.

Členské firmy Business Roundtable zaměstnávají asi 12 milionů lidí a vytvářejí roční tržby téměř šest bilionů dolarů (108,8 bilionu Kč). Průzkum se vedl v době mezi 1. a 21. zářím, napsaly agentury AP a Reuters.

Ekonomika Spojených států vzrostla ve druhém čtvrtletí o 1,6 procenta a tempo růstu tak zpomalilo z 3,7 procenta v prvním čtvrtletí. Míra nezaměstnanosti v USA v srpnu vzrostla na 9,6 procenta z červencových 9,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK