Akcie v USA v poledne smazaly počáteční ztráty

28.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. září (ČTK) - Americké akcie dopoledne smazaly počáteční ztráty způsobené zprávou o důvěře spotřebitelů. Trh podpořily povzbudivé zprávy z firemního sektoru, včetně nových akvizic.

V poledne místního času (18:00 SELČ) index Dow Jones stoupl o 23,09 bodu, tedy 0,2 procenta, na 10.835,05 bodu. Dow Jones od počátku tohoto měsíce posílil již o 8,2 procenta a mohl by vykázat nejlepší zářijový výkon od roku 1939. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 1,4 bodu, čili 0,1 procenta na 1143,56 bodu. Index technologického trhu Nasdaq však v poledne ještě mírně ztrácel. Klesl o 1,18 bodu, neboli 0,1 procenta, na 2368,59 bodu.

Výzkumná organizace Conference Board dnes uvedla, že důvěra amerických spotřebitelů se pro tento měsíc zhoršila a je nejnižší od února. Zpráva obnovila obavy o další růst americké ekonomiky. Akcie tento měsíc rostly, protože některé důležité statistické zprávy naznačovaly, že hospodářský růst by mohl být lepší, než se původně čekalo.

Investory však povzbudily zprávy z firemního sektoru. Farmaceutická firma Endo Pharmaceuticals uvedla, že koupí za 1,2 miliardy USD společnost Qualitest Pharmaceuticals. Nová dohoda přišla den poté, co firmy Unilever a Southwest Airlines oznámily velké akvizice a maloobchodní gigant Wal-Mart zveřejnil zájem o expanzi v JAR.

Nedařilo se však technologickým společnostem. Důvodem byly ztráty akcií firem RIM a Apple. Firma RIM oznámila, že svého konkurenta tabletu iPad firmy Apple, který se má jmenovat PlayBook, začne prodávat nejdříve na počátku roku 2011. Ztráty Applu způsobily spekulace, že firmu hodlá opustit druhá nejvyšší osoba ve firmě, provozní ředitel Tim Cook, a přejde ke konkurenční společnosti Hewlett-Packard, která hledá náhradu za Marka Hurda, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK