EK představí přísnější sankce za porušení rozpočtových pravidel

29.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 29. září (zpravodaj ČTK) - Evropská komise dnes zveřejní návrh na zpřísnění sankcí za porušení rozpočtových pravidel EU pro země eurozóny. Státy, které překročí roční rozpočtový deficit ve výši tří procent hrubého domácího produktu, mají podle představ Bruselu zaplatit až 0,2 procenta HDP.

Pokud by Česko platilo evropskou jednotnou měnou, znamenalo by to v jeho případě pokutu vyšší než sedm miliard korun. Sankce mají nově platit i pro země, jejichž celkové zadlužení přesahuje 60 procent HDP a nijak nepracují na jeho snížení. Toto kritérium přitom existuje již řadu let, ale na jeho dodržování unie nikdy příliš nedbala, protože jej překračuje značná část členských států.

Pokuty pro země eurozóny mají být automatické a zastavit je může jen nesouhlas kvalifikované většiny ministrů financí. Doposud celý systém fungoval obráceně a jednotlivé země je naopak musely schválit, což se stalo jen jednou v historii.

Otázkou zůstává, zda s návrhem budou souhlasit členské státy EU. Rozpory se objevují již nyní, Francie například žádá, aby rozhodnutí o uvalení pokut mohl zvrátit jen souhlas prosté většiny ministrů financí.

urm dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK