Akcie v USA za úterý vzrostly i přes pokles spotřebitelské důvěry

29.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. září (ČTK) - Akcie amerických firem v úterý vzrostly, přestože spotřebitelská důvěra klesla nejníže od února. Investoři ocenili výrazný nárůst zisku společnosti Walgreen a nové akvizice mezi podniky. Po většinu dne si trh vedl smíšeně, nahoru se indexy vydaly až v závěru dne.

Index Dow Jones posílil o 46,10 bodu na 10.858,14 bodu, tedy o 0,4 procenta. Index Nasdaq za úterý stoupl také o 0,4 procenta, a to o 9,82 bodu na 2379,59 bodu.

Zisk společnosti Walgreen posílil důvěru investorů a trh tak pokračoval v růstu, který trvá již čtyři týdny. Od začátku září si Dow Jones připsal 8,4 procenta, což je výjimečný posun v měsíci, který zpravidla přináší akciovému trhu nepříznivý vývoj.

Do konce září zbývají ještě dva obchodní dny. Dow Jones má přesto na dosah, aby vykázal nejlepší zářijový výsledek od roku 1939. Od začátku roku má zatím DJI zisk jen 4,1 procenta.

Spotřebitelé ve Spojených státech se obávají hlavně zhoršení situace na pracovním trhu a podnikatelských podmínek. Index důvěry klesl na 48,5 bodu ze srpnových 53,2 bodu, sdělila privátní organizace Conference Board. Zpráva posílila obavy analytiků o další růst americké ekonomiky.

Nahoru ale akciím tento měsíc pomáhaly příznivé statistiky ze zpracovatelského průmyslu, údaje o prodeji domů a z trhu práce, napsala agentura AP.

S poklesem spotřebitelské důvěry na devizovém trhu oslabil dolar, protože investoři předpokládají, že centrální banka Fed dá tisknout nové peníze na nákup aktiv. Kurz eura tak prolomil hranici odporu 1,3511 USD a vzrostl nejvýše za pět měsíců. Jde o signál, že jednotná evropská měna dále poroste.

Kurz eura se za úterý dostal podle elektronického systému EBS nejvýše na 1,3595 USD. V závěru dne nepatrně zmírnil zisk na téměř jedno procento při kurzu 1,3588 USD. Dolar vůči jenu oslabil o polovinu procenta na 83,87 JPY, dodal Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK