Japonské akcie před koncem prvního pololetí stouply

29.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. září (ČTK) - Japonský akciový trh dnes oživil z úterního poklesu, většinu počátečních zisků však nakonec ztratil. K růstu přispělo zejména manévrování investorů před koncem fiskálního pololetí v Japonsku. Trhu také pomohlo dočasné oslabení kurzu jenu a nepříznivý výhled čtvrtletní zprávy o vývoji podnikatelské důvěry v zemi, protože to vyvolává naděje na další uvolnění japonské měnové politiky.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 0,7 procenta na 9559,38 bodu a během dne vystoupil až o 1,4 procenta. Případnému dalšímu růstu bude podle analytiků bránit silná rezistenční hranice na 9660 bodech.

Důvěra japonských průmyslových výrobců se podle dnešní zprávy "tankan" zlepšila šesté čtvrtletí po sobě, výhled pro další čtvrtletí se však zhoršil. Zpráva by podle analytiků mohla centrální banku přimět, aby na svém zasedání příští týden zvážila další kroky v podpoře ekonomiky.

Tokijské akcie podpořil i krátký vzestup dolaru nad 84 jenů poté, co v úterý klesl až na 83,68 JPY, nejníže od japonské intervence na trhu před dvěma týdny. Americká měna však později sestoupila zpět k 83,85 JPY a proti newyorskému závěru ztratila 0,1 procenta.

Dolar zůstal pod tlakem očekávání dalších kroků americké centrální banky (Fed) v uvolňování měnové politiky a nalévání nových peněz do slábnoucí ekonomiky. Euro skončilo v tokijském obchodování beze změny na 1,3590 USD, těsně pod úterním pětiměsíčním maximem 1,3596 USD. Ve třetím čtvrtletí zatím evropská měna k dolaru zpevnila o 11 procent, což by byl nejprudší čtvrtletní vzestup za osm let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK