Podnikatelská důvěra v Japonsku vzrostla šesté čtvrtletí za sebou

29.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. září (ČTK) - Podnikatelská důvěra v Japonsku vzrostla šesté čtvrtletí za sebou. Průzkum japonské centrální banky označovaný "tankan" dnes ale také ukázal, že je příznivý vývoj podle firem pouze dočasný, protože světový hospodářský růst zpomaluje a silný kurz jenu snižuje dodávky japonského zboží na zahraniční trhy.

Hlavní index důvěry pro velké podniky se podle posledního průzkumu ze září zvýšil na osm bodů z jednoho bodu z červnového průzkumu za předchozí tři měsíce. Údaj představuje rozdíl procent mezi podílem těch podniků, které hodnotí situaci příznivě, a těch, které ji vidí negativně. Sto bodů představuje nejlepší výsledek a minus sto bodů je nejhorší varianta.

Hlavní údaj je lepší, než se očekávalo. Podle agentury Kjódó byl výsledek povzbudivý vzhledem k tomu, že analytici očekávali nárůst na šest bodů. Akciový index Nikkei také díky tomu posílil o 0,7 procenta.

Zdá se ale, že optimismus mezi manažery japonských podniků nebude mít dlouhého trvání. Velcí výrobci předpovídají, že index nálady klesne ke konci roku zpět do záporných hodnot. Sílí tak obavy, že oživování japonské ekonomiky bude za silného kurzu domácí měny jen dočasné.

Japonsko za posledních 18 měsíců vykazovalo solidní známky oživení, připomněl šéf pro ekonomiku Asie v Macquarie Securities Richard Jerram. "Tempo ale ochabuje docela rychle a jsou tu obavy, že posílení jenu stáhne (japonskou ekonomiku) opět dolů," dodal.

Zpráva tankan je pozorně sledovaným ukazatelem japonské hospodářské kondice a pomáhá centrální bance koordinovat měnovou politiku. Výhled podle analytiků potvrzuje, že je potřeba poradit si se silným kurzem jenu, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK