Síť Žabka by v dubnu mohla vstoupit na varšavskou burzu

29.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 29. září (zpravodajka ČTK) - Polská maloobchodní síť Žabka, kterou vlastní česko-slovenská investiční skupina Penta, by mohla příští rok v dubnu vstoupit na varšavskou burzu. V dnešním vydání polského listu Puls Biznesu to uvedl Jozef Janov z Penty. Prodejem akcií by Penta chtěla získat peníze na další expanzi.

"Vycházíme z toho, že prodáme 35 procent až 49 procent akcií a udržíme si kontrolu nad společností," uvedl Janov. Rozhodnutí o vstupu Žabky na burzu má podle něho padnout v říjnu. Penta zvažuje další akvizice v Česku i Polsku, případně i v jiných zemích. V Polsku by chtěla začít podnikat v oblasti supermarketů do 800 metrů čtverečních, ať už by šlo o jejich budování "od nuly" nebo o nákup jedné z již existujících sítí. Zájem by měla o síť obchodů Stokrotka, kterou vlastní maloobchodní společnost Emperia.

V Česku byla od jara 2008 otevřena stovka prodejen Žabka. Do tří let chce mít Žabka po celém území ČR 250 samoobsluh, které v centrech měst a rušných komerčních a rezidenčních oblastech nabízejí základní potraviny, drobnou drogerii a spotřební zboží. Podle prognóz má v Polsku i Česku letos fungovat celkem 2350 obchodů Žabka a 50 prodejen Freshmarket, jejichž cílovou skupinou jsou zámožnější obyvatelé nově budovaných sídlišť ve městech. "Pro rok 2011 předpokládáme, že otevřeme 200 až 250 Žabek a 50 obchodů Freshmarket," řekl Janov k plánům Penty na příští rok.

Žabka měla loni zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) 104,5 milionu zlotých (asi 648 milionů korun), letos by to podle prognózy mohlo být 120 milionů zlotých.

Investiční skupina Penta Investments připravuje vstup na burzu také pro svou společnost Fortuna Entertainment Group, informovala v minulém týdnu agentura Reuters. Své rozhodnutí firma zveřejní pravděpodobně v tomto týdnu.

Penta je středoevropská investiční skupina, založena byla v roce 1994. Kromě maloobchodu investuje také do zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, energetiky, zábavního průmyslu, telekomunikací a privátního bankovnictví. Investiční skupina Penta Investments v loňském roce hospodařila se ziskem po zdanění 156,2 milionu eur (zhruba 3,9 miliardy Kč). V loňském roce hospodařila se ziskem po zdanění 156,2 milionu eur (zhruba 3,84 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK