V ČNB bude od října samostatně působit odbor finanční stability

29.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. září (ČTK) - Novým samostatným útvarem České národní banky se od 1. října stane odbor finanční stability. Vznik odboru a vyčlenění expertů na finanční stabilitu z nynějšího samostatného odboru ekonomického výzkumu a finanční stability (SAO EVFS) schválila bankovní rada ČNB. Ředitelem nového útvaru bude Jan Frait (44), dosavadní náměstek ředitelky SAO EVFS. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ČNB Marek Petruš.

Podle něj je změna v souladu mezinárodním trendem posilování role finanční stability v centrálních bankách. Na činnost nového odboru bude dohlížet člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB Kamil Janáček.

Mluvčí upřesnil, že samostatný odbor finanční stability se soustředí na analýzy finanční stability a provádění zátěžových testů finančního systému. Kromě toho se bude zabývat makroprudenční regulací a makroprudenčním dohledem, které jsou zaměřeny na analýzu, hodnocení a omezování systémového rizika.

ČNB je ústřední bankou České republiky a orgánem vykonávajícím dohled nad finančním trhem. Hlavním cílem ČNB je péče o cenovou stabilitu. ČNB určuje měnovou politiku, vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank, vykonává dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, institucemi elektronických peněz, ochranou spotřebitele a devizový dohled.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK