Důvěra v ekonomiku EU i eurozóny nadále posiluje

29.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 29. září (zpravodaj ČTK) - Důvěra v ekonomiku Evropské unie a eurozóny neustále roste, přestože se v poslední době objevují známky zpomalení. Index ekonomické nálady (ESI) vzrostl v září v zemích platících eurem o 0,9 bodu na 103,2 bodu a v celé evropské sedmadvacítce o 0,3 bodu na 103,4 bodu. Novináře o tom dnes informovala Evropská komise.

Důvěra v unijní ekonomiku se tak již třetí měsíc po sobě drží nad dlouhodobým průměrem. V září byl v eurozóně navíc růst rychlejší než v srpnu, kdy ESI vzrostl o 0,6 bodu. V celé unii naopak růst zpomalil z 0,7 bodu na 0,3 bodu.

Z lepšící se nálady v hospodářství se může těšit především Německo, kde ESI vzrostl v září o výrazných 2,0 bodu a značně tak pomohl k celkovému vylepšení v eurozóně. Důvěra se ovšem silně zlepšovala i ve Španělsku (1,1 bodu) a Nizozemsku (0,9 bodu).

V ekonomikách Evropské unie nicméně panují značné rozdíly, na což jako na hrozbu čím dál častěji upozorňují ekonomové. Velká Británie se tak například musí potýkat s propadem důvěry o 2,1 bodu, Itálie o 1,2 bodu a Polsko o 0,7 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK