Kancelářský trh ve Varšavě se zotavuje rychleji než v Praze

29.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. září (ČTK) - Zatímco kancelářský trh se v Praze teprve vzpamatovává z krize, ve Varšavě se už objevují první známky oživení. Jako česká metropole jsou na tom ale v zemích visegrádské čtyřky podobně také Bratislava a Budapešť. Varšava má z hlavních měst těchto zemí také nejvyšší nájemné za kanceláře, Praha je druhá. Oznámila to dnes realitní poradenská společnost King Sturge.

Ve Varšavě je v rámci regionu také nejméně prázdných kanceláří. Bez nájemce jich tam ve druhém čtvrtletí bylo osm procent. V Praze bylo prázdných přibližně 14 procent administrativních ploch, v Bratislavě 11,5 procenta a v Budapešti 25 procent kanceláří.

Analytik King Sturge Ondřej Novotný očekává, že do konce letošního roku se neobsazenost pražských kanceláří zvýší až na 14,5 procenta. "Aktuálně se zvyšující nájemní aktivita se ve statistikách pražského kancelářského trhu projeví se zpožděním. Míra neobsazenosti začne klesat v první polovině roku 2011, poté co firmy, které teď smlouvy o pronájmu podepsaly, začnou nové prostory skutečně užívat," uvedl odborník.

Za metr čtvereční prvotřídních kancelářských ploch se ve Varšavě ve druhém čtvrtletí platilo měsíčně 23 eur, tedy asi 566 korun. V Praze je to za stejnou plochu a období 21 eur (517 korun), v Budapešti 18 eur (443 korun) a v Bratislavě 16 eur (394 korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK