České aerolinie dnes zrušily kvůli stávce ve Španělsku tři lety

29.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. září (ČTK) - České aerolinie (ČSA) dnes musely zrušit tři odlety do Madridu a Barcelony, důvodem je generální stávka ve Španelsku. Dva večerní spoje do obou měst podle mluvčí Hany Hejskové odstartují, nedá se prý ale vyloučit menší zpoždění.

"Kde je to provozně možné, nasadí společnost na následující spoje letouny s větší sedačkovou kapacitou. Cestující jsou bezplatně překnihováni," uvedla Hejsková. Zrušeny byly odlety do Madridu v 11:10 a 14:40 a do Barcelony v 10:40. Večerní spoje odstartují po osmé hodině.

Plánovaný protest zkomplikoval leteckou dopravu mezi ČR a Španělskem už v úterý, kdy České aerolinie nevypravily do Španělska dvě večerní letadla, neboť stroje by se nestihly vrátit. Zrušeny tak byly i dva dnešní ranní přílety z Pyrenejského poloostrova.

Konkurenční Travel Service má na dnešní podvečer naplánovánu pravidelnou linku z Prahy na ostrov Mallorca, podle mluvčí Vladimíry Dufkové dopravce počítá s čtyřhodinovým zpožděním. Letadlo by tak mělo startovat až před 23:00.

Naopak klientů cestovních kanceláří se stávka nijak zásadně netýká, neboť v dnešním letovém řádu nemá Travel Service žádný charterový let z Prahy do španělských destinací.

Generální stávku vyhlásily španělské odbory na protest proti vládním úsporným opatřením a plánům na úpravu zákoníku práce. Letecké linky na západ a jih Evropy byly narušeny i minulý týden, kdy se stávkovalo v sousední Francii. ČSA musely ve čtvrtek zrušit jeden pár letů mezi Prahou a Paříží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK