Pražský akciový trh dopoledne mírně ztrácel, nedařilo se ČEZ

29.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. září (ČTK) - Pražská burza dopoledne mírně oslabuje, hlavní index PX byl kolem 11:30 níže o 0,17 procenta na 1128,9 bodu. Burzu dolů táhly především akcie energetické společnosti ČEZ, vyplývá z výsledků burzy. Trhy ve středoevropském regionu naopak rostly.

Dopoledne nejvíce obchodované akcie ČEZ si pohoršily o 0,67 procenta na 813,50 koruny. "Akcie ČEZ nadále trápí tlak prodejců, který se podepisuje i na zvýšené aktivitě na tomto titulu," uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct.

Nedařilo se také akciím rakouské Erste Bank, které ztratily téměř procento na 713,80 koruny. Podle Mokoše akcie Erste ztrácejí v návaznosti na pokles západoevropského bankovního sektoru. Výraznější ztrátu 2,47 procenta na 193,10 koruny zaznamenaly akcie developera Orco. Obchody s titulem byly ale minimální.

Zpevnily naopak akcie Komerční banky, a to o 0,83 procenta na 3887 korun. Největší zisk si dopoledne připsaly cenné papíry mediální společnosti CME, které si polepšily o 2,25 procenta na 453,50 koruny. Mokoš doplnil, že investoři tak ignorují zprávy o odchodu ředitele slovenské televize Markíza.

Záměr uvést své akcie na burzy cenných papírů v Praze a Varšavě dnes oznámila společnost Fortuna Entertainment Group. Firma je podle objemu přijatých sázek vedoucím poskytovatelem kurzových sázek ve střední a východní Evropě. Podle serveru Motejlek.com úpis akcií začne 11. října, potrvá sedm dní a na burzu půjde 35 procent společnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK