Týden.cz: Stát zvýší od nového roku mýto v průměru o čtvrtinu

29.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. září (ČTK) - Od začátku příštího roku podraží mýtné vybírané na tuzemských dálnicích a rychlostních silnicích v průměru až o čtvrtinu. Podle mluvčího ministerstva dopravy Karla Hanzelky se zvýší na průměrných pět korun za kilometr, uvedl dnes server Týden.cz. Sazba vzroste pro všechny kategorie přepravců a na všech úsecích.

"Od ledna 2007 se se sazbou mýtného nehýbalo a nyní činí v průměru nějakých 4,05 koruny za kilometr. Po zvýšení bychom se měli dostat na pět korun za kilometr," uvedl pro Týden.cz Hanzelka.

Zástupci ministerstva se v pátek sejdou s představiteli sdružení přepravců Česmad, kde budou o plánovaných změnách diskutovat. Hanzelka nevyloučil, že součástí schůzky může být i jednání o změnách časových pásem pro jednotlivé sazby.

Ministerstvo dopravy podle serveru naopak neplánuje v příštím roce zdražit dálniční známky pro motoristy, kteří si museli více připlatit už v letošním roce. Za roční známku za užívání dálnic a rychlostních komunikací museli zaplatit 1200 korun.

Mýtné v Česku se dnes platí na 1300 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a silnic I. třídy. Posledně jmenované tvoří jen malou část zpoplatněné sítě, zhruba 180 kilometrů. Mýtné v Česku platí malé nákladní vozy s hmotností od 3,5 tuny do 12 tun a kamiony s hmotností nad 12 tun.

Stát se zatím nechystá rozšiřovat mýtný systém na silnice druhé a třetí třídy, které patří krajům. Podle Hanzelky na rozšíření systému nejsou peníze, oslovení odborníci navíc tvrdí, že mýtné na krajských silnicích by bylo ztrátové. Po širším mýtném volají hlavně někteří starostové, skrze jejichž obce kamiony objíždějí zpoplatněné dálnice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK