Analytici: Akcie Fortuny budou zajímavé pro drobné investory

29.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. září (ČTK) - Akcie sázkové společnosti Fortuna, která dnes oznámila, že v říjnu vstoupí na burzy cenných papírů v Praze a Varšavě, budou zajímavé především pro drobné investory. Velkým hráčům na trhu by na emisi mohla vadit nižší kapitalizace, a tím i likvidita titulu. Shodli se na tom analytici, které ČTK oslovila. V úspěch primární emise akcií Fortuny věří kromě nich také šéf pražské burzy Petr Koblic.

Podle serveru Motejlek.com začne úpis akcií Fortuny 11. října, potrvá sedm dní a na burzu půjde 35 procent společnosti. Majitel Fortuny, společnost Penta, si údajně cení celou Fortunu na 250 milionů eur (asi 6,1 miliardy Kč), což je zhruba 12násobek až 13násobek očekávaného letošního čistého zisku sázkové firmy. Při tržní kapitalizaci 250 milionů eur prý Penta počítá s tím, že dividendový výnos bude představovat sedm až osm procent.

"Takto velká emise pravděpodobně nepřiláká významnější zahraniční hráče, a tudíž větší rozhýbání domácího akciového trhu nečekám. Nicméně vstup takovéto společnosti může více probudit domácí retailové investory, kterým bude nabídnuto participovat na zajímavém projektu, který je povětšinou velmi stabilní," řekl ČTK analytik společnosti Atlantik Milan Vaníček. O titul by podle něj mohl být velký zájem, což bude umocněno kotací i na varšavské burze. "Tím se rozšíří i potenciální okruh investorů," dodal Vaníček.

Generální ředitel pražské burzy Petr Koblic věří, že emise bude úspěšná jak z pohledu emitenta, tak z pohledu budoucích investorů. "Se společností Fortuna na český kapitálový trh přichází zcela nový segment, který zde doposud není zastoupen. Z prohlášení společnosti lze vyčíst, že emitent počítá s vyplácením dividendy, což v kombinaci s doposud dynamickým růstem přináší tuzemským investorům velmi zajímavý potenciál," uvedl Koblic pro ČTK.

Podle analytika Komerční banky Miroslava Adamkoviče bude mít primární emise akcií Fortuny na celkovou aktivitu na pražském trhu limitovaný vliv. "Hlavním negativem emise je její malý objem - okolo dvou miliard korun, což bude zřejmě co do aktivity řadit titul někam mezi developery a Pegas Nonwovens. Z hlediska drobných investorů ale převažují pozitiva," uvedl Adamkovič.

Připomněl, že Fortuna je v tuzemsku známou značkou a firma, která nyní nabízí kurzové sázky, navíc uvažuje také o číselné loterii. To jí podle Adamkoviče dává jistý růstový potenciál. Doplnil, že další růstové příležitosti má společnost na nových trzích, a to jak prostřednictvím akvizic, tak založením nových poboček. "Na pražském trhu tedy očekávám zájem zejména od malých investorů, kterým nebude vadit denní likvidita v jednotkách milionů korun," shrnul Adamkovič.

Úspěšný vstup Fortuny na burzu by podle analytika společnosti Cyrrus Ondřeje Moravanského mohl na pražský trh přitáhnout další firmy. "Pro českou burzu je samozřejmě každý vstup nové společnosti přínosem, protože nabídka titulů není srovnatelná s ostatními zeměmi, což je v Praze dlouhodobý problém," zmínil Moravanský.

Na pražskou burzu míří i další nové tituly. Belgická KBC plánuje uvést na burzu akcie tuzemské banky ČSOB, největší český silniční dopravce CS Cargo nedávno oznámil, že si najal investiční banku J.P. Morgan, která má skupinu připravit na vstup na burzu. Akcie skupiny by mohly být obchodovány na burzách v Praze, Londýně případně ve Varšavě ve druhé polovině příštího roku. Již dříve se v médiích objevily informace o tom, že vstup na burzu plánuje také výrobce antivirových programů AVG Technologies.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK