Rusko prý umožní zahraničním firmám těžbu ropy a plynu na moři

29.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Južno-Sachalinsk 29. září (ČTK) - Rusko rozšíří seznam firem, které mají v zemi povolení k těžbě ropy a zemního plynu na moři. Na seznam se tak dostanou rovněž zahraniční podniky. Agentuře Reuters to dnes řekl náměstek ředitele jednoho z oddělení ruského ministerstva přírodních zdrojů Denis Chramov.

"V současnosti mají pouze dvě společnosti zákonné právo rozvíjet aktivity na ruském kontinentálním šelfu. Od 1. ledna bude toto číslo vyšší a bude zahrnovat zahraniční podniky," uvedl Chramov. Dodal, že ministerstvo se snaží přimět vládu, aby pro investice do těžby na moři vytvořila příznivý daňový režim.

"Musíme učinit tyto projekty ekonomicky atraktivními. Společnosti těžící na východosibiřských polích dostávají mimořádné exportní daňové úlevy. Stejná logika musí být uplatňována rovněž pro šelf, kde jsou zapotřebí ještě větší investice," řekl Chramov. Povolení k těžbě na moři mají v současnosti v Rusku pouze státní energetické podniky Gazprom a Rosněfť, napsala agentura Reuters.

Rusko se loni stalo v produkci ropy jasnou světovou jedničkou. Země je významným dodavatelem ropy i zemního plynu do České republiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK